MOLDOVA A SEMNAT UN NOU CONTRACT DE LIVRARE A GAZELOR NATURALE CU RUSIA

Vom plăti 365 de dolari mia de metri cubi de gaze

Republica Moldova a semnat un nou contract de livrare a gazelor naturale cu Federaţia Rusă. Despre aceasta s-a anunţat în şedinţa din 26 decembrie a Cabinetului de Miniştri. Preţul mediu va fi de 365 de dolari per mia de metri cubi de gaze, cu 10 dolari mai puţin în comparaţie cu preţul actual.

Miercuri seara, la Moscova, a fost semnat contractul care prevede furnizarea gazelor naturale pentru consumatorii din Republica Moldova, de pe ambele maluri ale Nistrului. Este vorba estimativ despre 2,97 miliarde metri cubi de gaze, dintre care 1,1 miliarde pentru partea dreaptă şi 1,87 miliarde - partea stîngă, ţinînd cont de consumul mare al staţiei de la Cuciurgan şi al Uzinei metalurgice din Rîbniţa.

Premierul Iurie Leancă a declarat că semnarea contractului cu Gazprom este un fapt îmbucurător, cu un element de previzibilitate de care are nevoie ţara noastră.

La rîndul său, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a menţionat că urmează să fie elaborată o Foaie de parcurs pentru soluţionarea problemelor ce ţin de datoriile istorice la gaze acumulate de regiunea din stînga Nistrului.

Tot pe 25 decembrie, a fost semnat şi contractul care asigură tranzitarea, pe teritoriul Republicii Moldova, a gazului rusesc către zona balcanică. Este vorba de circa 19 miliarde de metri cubi anual. Prin teritoriul Republicii Moldova tranzitează gaz din Federaţia Rusă către Turcia, Bulgaria, Albania şi alte ţări din zona balcanică.

Sursa: Moldpres