Mobilizare uriasa, declansata de Federatia Rusa ca replica la un exercitiu NATO

Rusia desfăşoară în Districtul militar Sud manevre militare de amploare cu participarea a două armate combinate, a informat Miercuri mass-media ruse, citînd serviciul de presă al acestui district, care se întinde din Sudul Federaţiei Ruse, via Caucazul de Nord, pînă în Vestul teritoriului rus, incluzînd şi bazele ruse din Abhazia şi Osetia de Sud (regiuni separatiste din Georgia, a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova în 2008), precum şi baza rusă din Armenia. ”În conformitate cu planul de pregătire de luptă, formaţiunile şi unităţile Armatelor 49 şi 58 combinate din cadrul Districtului militar Sud au început exerciţii tactice pe teren sub conducerea comandantului de district, general-colonelul Aleksandr Dvornikov”, potrivit publicaţiei Vzgliad, care precizează că manevrele au început dd Marţi.

La aceste exerciţii, conform sursei media menţionate, mai participă unităţi de aviaţie din cadrul Armatei a 4-a a aerului a Federaţiei Ruse şi sistemele de apărare antiaeriană din cadrul Districtului militar Sud, precum şi alte formaţiuni şi unităţi ale acestui district. Un grup creat pe baza formaţiunilor şi a unităţilor militare ale Armatei a 58-a combinate, căruia i s-au alăturat trupele de la bazele ruseşti din Osetia de Sud şi Abhazia, urmează ”să respingă un atac” simulat de Armata a 49-a combinată, conform Vzgliad. De asemenea, la respectivele manevre participă şi unităţi ale Bazei 102 ruse din Armenia.

Generalul Dvornikov a declarat că, într-o anumită etapă a exerciţiului din cadrul pregătirilor planificate pe parcursul Verii, vor participa toate unităţile Districtului militar Sud, inclusiv Flota Rusiei din Marea Neagră şi flotila rusă din Marea Caspică.

Manevrele Rusiei intervin înaintea exerciţiului multinaţional ”Agile Spirit- 2019”, programat să se desfăşoare în Georgia între 27 Iulie şi 9 August. La aplicaţiile din Georgia vor participa peste 3.000 de militari din 14 ţări NATO.

Ţările occidentale în frunte cu SUA încearcă pe toate căile ”să îndepărteze” Georgia şi alte ţări vecine de Rusia, a declarat Marţi ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat mai multor canale media din America Latină şi RT, conform postului de televiziune rusesc REN TV.

Rusia, care se opune aderării Georgiei la NATO, a fost implicată într-un conflict cu Tbilisi pe teritoriul Osetiei de Sud în August 2008, după care relaţiile dintre cele două state vecine s-au tensionat la maximum şi rămîn dificile pînă la ora actuală. După recunoaşterea independenţei Osetiei de Sud şi Abhaziei, în luna August a aceluiași an, Moscova a instalat baze militare pe teritoriul celor două provincii georgiene, în pofida opoziţiei Tbilisi şi a Occidentului.