LECTURI PENTRU LICEENI

Cele mai importante invenţii antice

Rareori cînd rostim cuvîntul „antic”, ne gîndim la altceva decît toga, gladiator, car de luptă sau ceva similar. Nu ne gîndim la aruncătoare de flăcări, chirurgie oculară sau alte invenţii pe care le considerăm moderne. Iată 10 lucruri de care anticii dispuneau şi pe care tindem să le atribuim epocii moderne!

Cosmeticele. În Roma antică femeia se folosea de compuşi metalici pentru a-şi modifica culoarea facială. Oxizii de staniu sau plumb serveau drept agenţi de pălire a feţei, arsenicul (deşi se ştia că este otrăvitor) drept fard de obraz şi cărbunele creion de ochi. Romanii sînt de asemenea primii care folosesc oglinzile de buzunar.

Contorul de parcurs. Deşi la început utilizat eficient de către greci la măsurătorile dintre oraşe, romanii au inventat un contor foarte simplu în forma unei căruţe cu roţi de diametrul 4 picioare. De fiecare data cînd acestea făceau o rotaţie completă, un bolţ i-ar aplica unei roţi dinţate o crestătură din cei 400 de dinţi. De fiecare data cînd se întorcea roata dinţată, căruţa străbătea o milă romană (~1400 metri)

Aruncătorul de flăcări. Bizantinii au întrebuinţat prima data aruncătorul de flăcări ca dispozitiv naval, de obicei pentru a a da foc capelajului şi pînzelor corabiei inamice. Deşi dispozitivele manuale erau greu de manevrat şi periculoase, cele navale erau mult mai eficiente. Avînd la bază conceptul de pompă cu sifon, flăcările erau pompate şi se împingea lichidul inflamabil din rezervor, fortîndu-l să treacă printr-o flacără, aprinzînd sprayul pînă la un nivel de baraj letal de foc.

Medicamentele. Există multe dovezi arheologice şi istorice care susţin ideea că anticii beneficiau de proceduri medicale şi medicamente complexe. Mierea era folosită ca antiseptic principal, caprifoiul pentru inflamarea splinei, părul de cal pentru copci, acele subţiri pentru chirurgia reparatorie a cataractei sau viermii pentru curăţarea rănilor. Majoritatea procedurilor medicale nu s-au schimbat fundamental de mii de ani. Abcesul este încă deschis, drenat şi curăţat, osul este încă pus la loc, dintele încă se mai scoate, deşi medicaţia a evoluat.

Armele biologice. O dată cu sporirea cunoaşterii medicale s-a înregistrat şi un progres, cu consecinţe negative, în ingineria producerii de arme biologice. În Evul Mediu, asaltul asupra armatei inamice presupunea şi asediul unei cetăţi cu catapulte şi maşini de război care azvîrleau carcase de animale. Şi mai demult, există dovezi cum că prizonierii bolnavi de ciumă erau azvîrliţi în rîurile care treceau prin oraşe, distrugînd alimentarea cu apă şi demoralizînd forţele defensive.

Piscinele încălzite. Termele lui Caracalla reprezintă unul din cele mai mari complexe balneare din perioada antică. Termele dispuneau de camere şi băi încălzite sau răcite, o sală de sport şi o garderobă. O reţea ingenioasă de camere subterane şi tuneluri, combinate cu furnale amenajate pe lîngă parcele creau particularităţile termale deosebite de care se serveau patricienii.

Sistemul poştal. Sistemele poştale antice erau folosite fie pentru afaceri oficiale ale statului, fie de armată, fiind adesea cel mai rapid mijloc de informare disponibil.

Betonul. Romanii sînt creditaţi cu inventarea betonului modern ca material de construcţie, material complet revoluţionar în vremea aceea. Era uşor, extreme de rezistent şi foarte maleabil in stare lichida. Componentele de bază ale betonului nu s-au schimbat de mii de ani şi în multe privinţe betonul roman era calitativ superior celui modern.

Calculatorul astronomic. Cel mai precoce exemplu de calculator mecanic folosit pentru calcule astronomice este mecanismul Antikythera. Roţile sale calculau poziţia soarelui, lunii şi altor obiecte astronomice. Complexitatea sa rivalizează cu cea a unor produse mult mai tîrzii, de secol 17. Antikythera a fost creat undeva între 150 şi 100 a.Hr.

Sticlăria. Cea mai timpurie producţie de sticlă o avem în Mesopotamia. Utilizările sale se răspîndesc şi se rafinează sub influenţa egiptenilor, grecilor şi romanilor.

Irina MANEA, după sursa: listverse.com

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06