Lansarea radarului meteorologic

Va avea un impact pozitiv pentru agricultura R. Moldova

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a participat, pe 21 martie, la ceremonia de lansare a activităţii radarului meteorologic DWSR-3501C - Doppler cu dublă polarizare, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

La evenimentul care a avut loc la Aeroportul Internaţional Chişinău, unde este amplasat acest radar, au mai luat parte miniştrii în exerciţiu - al Mediului, Gheorghe Şalaru, al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumakov, managerul de ţară al Băncii Mondiale, Abdoulaye Seck, conducerea şi colaboratorii Serviciului Hidrometeorologic de Stat, a Aeroportului Internaţional Chişinău.

Radarul, care este cel mai performant în domeniu, a fost achiziţionat în cadrul proiectului „Managementul dezastrelor şi riscurilor climatice în Moldova” de care beneficiază Ministerul Mediului. Implementarea acestui proiect, cu o valoare de circa 1,5 milioane de dolari americani, a început în noiembrie 2010, cu sprijinul Băncii Mondiale prin intermediul Asociaţiei Internaţionale pentru Dezvoltare.

În luarea sa de cuvînt, Vlad Filat a spus că evenimentul este o confirmare repetată a declaraţiilor făcute în 2010, atunci cînd R. Moldova s-a confruntat cu inundaţii fără precedent, că vor fi depuse eforturi pentru a dezvolta potenţialul de prevenire şi gestionare a riscurilor dezastrelor la nivel naţional şi integrarea în context regional privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor ce vizează condiţiile climaterice. Vlad Filat a menţionat că, graţie acestui radar, Republica Moldova va beneficia de prognozarea timpurie şi de calitate a fenomenelor meteo-climatice adverse.

„Lansarea acestui radar performant va avea, evident, un impact pozitiv direct pentru agricultura din Republica Moldova, care este extrem de dependentă de prognozarea de calitate a fenomenelor meteo-climatice. Sînt convins că întreaga populaţie a Republicii Moldova va resimţi beneficiile procesului de modernizare la care asistăm azi”, a specificat Premierul. Vlad Filat a adus mulţumiri Băncii Mondiale pentru că a susţinut Guvernul R. Moldova în realizarea acestui obiectiv.

Abdoulaye Seck a spus că Guvernul şi cetăţenii R. Moldova ar trebui să fie mîndri că ţara noastră beneficiază de un asemenea radar, care este cel mai performant în domeniu. Managerul de ţară al Băncii Mondiale a specificat că în toamna anului trecut a discutat cu Vlad Filat despre necesitatea îmbunătăţirii capacităţilor ţării noastre în vederea prevenirii dezastrelor climaterice, iar astăzi a fost făcut un pas important în această direcţie. Abdoulaye SECK a mai spus că Banca Mondială susţine şi va continua să susţină obiectivele care au drept scop dezvoltarea ţării noastre. Oficialii au vizitat centrul de control al radarului, documentîndu-se vizavi de modul în care funcţionează acesta.