Kremlin: Noul Presedinte al Ucrainei nu are nevoie de vreun „tirg”, ci de relatii bune cu Rusia

Noul Preşedinte al Ucrainei nu are nevoie de vreun „tîrg” cu Rusia, ci să construiască relaţii normale, bazate pe încredere între cele două ţări, a declarat Vineri purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă oficială RIA Novosti, într-un comentariu la afirmaţia făcută anterior de liderul partidului prorus din Ucraina „Platforma de opoziţie – pentru viaţă”, Viktor Medvedeciuk, cu privire la primii paşi ai viitorului Preşedinte ucrainean, potrivit Agerpres.

În opinia lui Medvedciuk, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, dacă Vladimir Zelenski va cîştiga alegerile prezidenţiale din Ucraina – al căror al doilea tur este programat Duminică – el va trebui „să facă un tîrg” cu Moscova pentru restabilirea relaţiilor economice bilaterale.

„Nu este necesar nici un tîrg cu Putin sau cu Moscova. Este necesar să se stabilească relaţii normale, bune, reciproc avantajoase bazate pe încredere mutuală şi relaţii de cooperare şi interacţiune în interesul ruşilor şi ucrainenilor care trăiesc în Rusia şi Ucraina”, a afirmat Peskov, răspunzînd la solicitarea de a comenta pe marginea declaraţiei lui Medvedciuk.

Reglementarea situaţiei din Donbas ar trebui să aibă loc numai pe baza acordurilor de la Minsk, a subliniat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, evocînd că acest document implică un anumit număr de măsuri ce trebuie implementate. În acest sens, el a spus că nici unul dintre candidaţii în alegerile prezidenţiale din Ucraina – nici Preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko, nici actorul de comedie Volodimir Zelenski – „nu a oferit vreo explicaţie clară cu privire la viitorul acordurilor de la Minsk, cu privire la Donbas şi la viitoarele relaţii cu Moscova”, notează EFE. „Deocamdată, viitorul acestor relaţii rămîne într-o zonă gri”, a spus Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti.

Purtătorul de cuvînt al Kremlinului a subliniat că el speră că acela care va cîştiga al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în Ucraina să renunţe la utilizarea forţei în Donbas şi să evalueze într-un mod diferit interacţiunea cu Moscova. Kremlinul speră că viitorul Preşedinte al Ucrainei nu va face parte din „partidul războiului” şi va exclude complet orice folosire a forţei în soluţionarea conflictului din regiunile Doneţk şi Lugansk, a insistat Dmitri Peskov.

Relaţiile între Ucraina şi Rusia s-au deteriorat considerabil la începutul anului 2014, după schimbarea de Guvern la Kiev, anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova şi conflictul militar declanşat în Estul ucrainean între Kiev şi rebelii proruşi.

Referitor la vizita lui Viktor Medvedciuk la Moscova, Peskov a indicat că acesta duce negocieri privind eliberarea deţinuţilor ucraineni aflaţi în închisori din Rusia.  „Recent, el a fost la Moscova şi a avut contacte privind eliberarea marinarilor ucraineni care au încălcat frontiera Federaţiei Ruse”, a declarat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, referindu-se la cei 24 de marinari ucraineni capturaţi de Rusia în cursul incidentului naval din Noiembrie trecut în Marea Neagră, cînd gărzile de coastă ruse au deschis focul asupra a trei nave militare ale Ucrainei, sechestrîndu-le cu tot cu echipaje. Moscova susţine că acestea ar fi intrat ilegal în apele sale teritoriale din largul Crimeii (anexate), în timp ce Kievul susţine că incidentul s-a produs în apele internaţionale şi acuză Rusia de un „act agresiv”.

Cît despre relaţiile liderului de la Kremlin cu Medvedciuk, presa ucraineană şi rusă scriu că între cei doi ar fi chiar o relaţie de rudenie, Vladimir Putin devenind în 2004 naşul fiicei acestuia.