INTILNIRE MOLDO-RUSA, LA MOSCOVA, LA NIVEL DE VICEPREMIERI

Copreşedinţii Comisiei interguvernamentale ruso-moldovene pentru cooperare comercial-economică, vicepremierul rus Dmitri Rogozin şi omologul său de la Chişinău Victor Osipov, se vor întîlni miercuri la Moscova pentru a discuta o serie de probleme existente în relaţiile dintre Rusia şi Republica Moldova, informează marţi cotidianul rus Kommersant.

Întrucît cei doi vicepremieri sînt însărcinaţi în guvernele lor cu coordonarea problemelor legate de reglementarea transnistreană, această problematică se va afla în centrul discuţiilor, precizează sursa citată.

Întîlnirea Rogozin-Osipov intervine în contextul în care regiunea transnistreană se confruntă cu o gravă criză economică şi pe fondul informaţiilor despre o posibilă agravare a situaţiei în jurul Transnistriei.

Kommersant mai scrie că procesul de reglementare transnistreană este de mai mult timp în impas, negocierile în formatul 5+2 (Chişinău, Tiraspol, OSCE, Rusia, Ucraina, plus UE şi SUA) fiind întrerupte din iunie 2014, în timp ce situaţia economică din regiune este una foarte dificilă. Salariile «bugetarilor» au fost reduse cu 30%, schimburile comerciale au scăzut în luna mai cu 34%, exportul cu 15%, iar importul cu peste 40%. Această situaţie este legată de criza ucraineană şi de decizia Kievului de a interzice trecerea produselor accizabile prin punctele de trecere de pe segmentul transnistrean al graniţei moldo-ucrainene, aceste fluxuri fiind transferate de către Ucraina către cele mai apropiate puncte de trecere a frontierei controlate de autorităţile de la Chişinău, adaugă cotidianul rus.

Dmitri Rogozin, ca reprezentant al Kremlinului în problema transnistreană, a declarat în repetate rînduri că Rusia nu va abandona Transnistria şi va continua să ajute această regiune, iar în cadrul întîlnirii de miercuri cu vicepremierul moldovean va avea posibilitatea să discute toate problemele social-economice existente în stînga Nistrului. «Toate problemele vor fi discutate», a declarat pentru Kommersant o sursă apropiată vicepremierului Dmitri Rogozin. Printre «toate (aceste) probleme», una va fi cea legată de accesul în Transnistria a militarilor ruşi din contingentul rus de menţinere a păcii ce staţionează în regiune, notează Kommersant. Ziarul aminteşte în context că parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a denunţat la 21 mai acordurile cu Rusia privind tranzitarea teritoriului ucrainean de către trupele ruse staţionate în regiunea transnistreană, iar în urma acestei decizii militarii ruşi au o singură posibilitate de a ajunge în mod legal în Transnistria - prin Chişinău. Dar şi autorităţile moldovene au înăsprit regulile de intrare pentru militarii ruşi, în ultima perioadă fiind înregistrate mai multe cazuri cînd membri ai contingentului rus din Transnistria au fost opriţi să intre în Republica Moldova, o practică pe care Moscova a calificat-o drept «inadmisibilă».

În ceea ce priveşte reluarea şedinţelor Comisiei interguvernamentale ruso-moldovene pentru cooperare comercial-economică, comisie care nu s-a mai reunit din noiembrie 2013, Kommersant scrie că această posibilitate nu există deocamdată, în condiţiile în care premierul Chiril Gaburici şi-a prezentat la 12 iunie demisia, iar membrii guvernului demisionar, inclusiv Victor Osipov, asigură interimatul funcţiilor pînă la învestirea unui nou executiv.

Sursa: Agerpres