INFRACŢIONAL

Un inspector fiscal a fost reţinut

Un inspector fiscal al Direcţiei Generale Control Fiscal din cadrul Inspectoratului Fiscal de Stat al municipiului Chişinău a fost reţinut de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurori într-un dosar de corupere şi trafic de influenţă. Investigaţiile au demarat la sesizarea serviciului de securitate internă al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS). Potrivit demersului instituţiei, inspectorul ar fi pretins trei mii de lei de la un agent economic din capitală pentru a nu efectua controale fiscale la o întreprindere gestionată de acesta. Potrivit CNA, inspectorul l-ar fi asigurat pe agent că nu-i va crea impedimente în activitatea economică. Bănuitul ar fi spus că o parte din bani urmează să-i transmită superiorului său pentru soluţionarea pozitivă a cazului. CNA şi procurorii au iniţiat o cauză penală pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. Banii au fost transmişi sub controlul CNA în două tranşe, iar după ultima tranzacţie, bănuitul a fost reţinut. Operaţiunea de constatare în flagrant a avut loc în seara zilei de ieri în parcarea unui centru comercial din Chişinău. În prezent, inspectorul se află în izolatorul CNA pentru 72 de ore. Dacă va fi găsit vinovat, bănuitul riscă închisoare de la cinci la zece ani cu amendă de pînă la 160 de mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.

Pedeapsă pentru viol

Doi fraţi au fost condamnaţi la cîte 5 ani de închisoare pentru violul unei minore. Cazul a avut loc pe 3 noiembrie anul trecut, pe un imaş din satul Mingir, raionul Hînceşti, cînd victima de 16 ani se îndrepta spre casă. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, condamnaţii, de 20 şi 26 de ani, au prins minora, au doborît-o la pămînt şi au violat-o. După ce a reuşit să fugă, victima a povestit despre cele întîmplate mamei sale, care a alertat oamenii legii. Sentinţa pronunţată de către completul de judecată poate fi contestată în instanţa superioară.

Piese auto depistate la postul vamal Sculeni

Un moldovean a fost prins de colaboratorii postului vamal Sculeni în timp ce încerca să introducă ilicit în ţară un lot de piese auto, în valoare de zeci de mii lei. Potrivit Serviciului Vamal, moldoveanul se afla la volanul unui microbuz care se deplasa din Italia spre Republica Moldova şi în care se mai aflau şapte pasageri. În urma controlului vamal, oamenii legii au descoperit sub banchetele mijlocului de transport şi printre bagajele pasagerilor patru generatoare auto de diferite modele, 19 carburatoare auto uzate, o pompă hidraulică, precum şi alte piese auto. Pe numele conducătorului auto a fost întocmit un proces-verbal şi i-a fost aplicată o amendă de 3000 de lei.

Sursa: IPN, Moldpres