INFORMAREA NOULUI GUVERN CU PRIVIRE LA PRINCIPALELE PROVOCARI DE DEZVOLTARE

Ieri, 4 Martie, partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au înmînat primului ministru Chiril Gaburici un document de informare. Acesta conţine recomandări cu privire la politici şi reforme, care este expresia unei iniţiative colective a comunităţii partenerilor de dezvoltare. Scopul final al documentului cu pricină este acela de a ajuta noul Guvern să identifice noi soluţii şi să răspundă provocărilor de dezvoltare a ţării. La ceremonia din sediul Guvernului au participat la întrevederea cu premierul Chiril Gaburici şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, şefi ai misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău şi ai organizaţiilor de cooperare din Republica Moldova.

Documentul de informare cuprinde punctul de vedere al partenerilor de dezvoltare în privinţa problemelor cheie de dezvoltare şi cooperare, dar mai şi oferă o platformă viabilă pentru continuarea dialogului politic şi parteneriatului strategic cu guvernul republicii Moldova. În context, recomandările date se pot constitui drept referinţă pentru planificarea pe termen scurt şi mediu a activităţii Guvernului.

Comunitatea partenerilor de dezvoltare precizează: „Partenerii de dezvoltare ai Moldovei sunt în aşteptarea unui parteneriat cu noul Guvern în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova. În spiritul principiilor parteneriatului de dezvoltare, aşteptăm cu nerăbdare să susţinem şi să colaborăm cu Guvernul în condiţii optime conducerii spre a realiza strategia de dezvoltare a ţării. Acest document de informare este expresia dorinţei noastre de a ajuta Guvernul să facă faţă celor mai presante provocări pentru ţară.”

Documentul de informare cuprinde 30 de note de politici privitoare la aspectele cheie legate de de dezvoltarea ţării, inclusiv sectorul energetic, justiţia, reforma Poliţiei, domeniul economic şi sectorul bancar, societatea civilă şi formarea profesională.

Documentul mai semnalează noului Guvern provocările care trebuie abordate în timp util, iar acestea sunt: necesitatea de a asigura un mediu economic stabil şi buna gestionare a finanţelor publice; progresul neuniform care împiedică realizările de dezvoltare; Justiţia şi administraţia publică, care sunt piatră de temelie pentru toate sectoarele, aceasta însemnînd realizarea de progrese concrete în combaterea corupţiei; dezvoltarea cu şi prin oameni; o abordare coordonată a dezvoltării şi utilizarea la maxim a asistenţei de dezvoltare.