HOLLANDE SI PUTIN, PRESEDINTIA SI DEMOCRATIA

Doi preşedinţi de ţară, care deţin puterea cea mai mare în Europa, au evoluat faţă de cetăţenii săi într-o emisiune directă televizată în aceiaşi zi – 14 aprilie. A fost ca o competiţie sportivă, fără şanse pentru liderul francez.

În cunoştinţă de cauză, cu o doză sănătoasă de umor, preşedintele rus a atins toate temele social-economice şi ale politicii externe. Putin nu a încercat să diminueze problemele, ci a arătat că este în căutarea soluţiilor. În particular, el a subliniat dezvoltarea agriculturii ruse, ceea ce constituie o noutate foarte proastă pentru exporturile complexului agricol francez. În plus, el a amintit despre rata redusă a şomajului, păstrarea soldului pozitiv în comerţul extern şi creşterea rezervelor valutare. În chestiunile de politică externă Putin s-a arătat rezervat. În privinţa lui Obama: „ce rost are să ataci pe cineva, care deja aparţine trecutului?” În privinţa lui Erdogan şi Poroşenko: „dacă cineva a hotărît să se înnece, nu mai poate fi salvat!”.

Preşedintele Hollande a lăsat impresia unui om nesigur, care permanent încearcă să se justifice. Şi permanent greşeşte. Astfel, el a afirmat că rata şomajului e mai mică decît media pe UE, deşi, cu adevărat, e mai mare cu 4 la sută. Pînă la urmă, Hollande a încercat să convingă lumea că soarele răsare din cauza cîntatului cocoşului (Hollande). S-a creat impresia că aşa şi nu a înţeles ce înseamnă să fii preşedinte. I-a făcut reproşuri premierului Manuel Valls, ceea ce, practic, îi transformă în concurenţi. Putin nu are nevoie să-i amintească lui Medvedev cine e preşedinte.

Bineînţeles, toate aceste neajunsuri ale liderului francez şi avantajele preşedintelui rus pot fi privite prin prisma democraţiei. Numai că acest argument îşi pierde orice sens, cînd „democratul” pierde nu numai sprijinul, dar şi interesul populaţiei. Francois Hollande a reuşit şi asta. Mai face de menţionat că emisiunea în direct cu liderul francez a fost privită de mai puţin de 3,5 milioane de francezi, ceea ce deja demonstrează că steaua lui apune…

Sursa: Boulevard Voltaire, Franţa