Haos in SUA. Va fi sau nu inculpat penal Trump?

Miercuri, 6 Decembrie, a fost una dintre cele mai violente zile din istoria SUA, cînd un Președinte în exercițiu, Donald Trump, care a pierdut alegerile, și-a instigat susținătorii la violențe inimaginabile pentru democrația americană pentru a împiedica validarea mandatului de Președinte ales al lui Joe Biden.  

Miercuri, forţele de ordine federale au reuşit evacuarea protestatarilor care au invadat Capitoliul, după ce Serviciile Secrete, FBI şi Garda Naţională din Maryland au răspuns solicitării Poliţiei Capitoliului de a interveni.

Mai mulţi protestatari care îl susţin pe Trump au pătruns în clădirea Capitoliului de la Washington, în ziua în care era validată alegerea lui Joe Biden în funcţia de Preşedinte al SUA, scrie BBC.

Poliţia Capitoliului a reţinut cîţiva protestatari care intrau în clădire. Unii demonstranţi au ajuns pînă în sala Senatului, căţărîndu-se pe ziduri, moment în care poliţiştii au scos armele. De asemenea, Poliţia a ordonat evacuarea mai multor clădiri ale Congresului, în timp ce manifestanţi susţinători ai lui Trump au protestat faţă de validarea victoriei Joe Biden în faţa Capitoliului, într-o atmosferă tensionată. Preşedintele american ales a declarat că incidentele reprezintă o revoltă, şi nu un protest şi a spus că democraţia SUA a fost atacată.

La rîndul său, Trump le-a cerut susţinătorilor săi care au intrat în clădirea Capitoliului să meargă acasă, spunîndu-le că sunt "foarte speciali". Anterior, Trump a denunţat o lipsă de "curaj" a vice-preşedintelui său Mike Pence, după ce acesta a anunţat că nu se va opune certificării victoriei lui Biden, scrie AFP.