FOSTUL PREŞEDINTE AL ESTONIEI A TRANSMIS UN MESAJ DE SUSŢINERE A ASPIRAŢIILOR EUROPENE ALE MOLDOVEI

Arnold Rüütel, fost preşedinte al Estoniei în perioada 2001-2006, a transmis un mesaj de susţinere a aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova, după vizita întreprinsă în ţara noastră în perioada 10-13 noiembrie a.c., la invitaţia preşedintelui Nicolae Timofti.

La Chişinău, Arnold Rüütel s-a întîlnit cu şeful statului, precum şi cu foştii preşedinţi Mircea Snegur, Petru Lucinschi şi Vladimir Voronin. Fostul înalt oficial estonian a acordat interviuri pentru mass-media moldovenească şi a vizitat UTA Găgăuzia, unde a discutat cu demnitarii locali şi studenţii Universităţii de Stat din Comrat despre experienţa integrării europene a Estoniei.

Arnold Rüütel este ultimul preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Estone şi unul din militanţii mişcării pentru restabilirea independenţei Estoniei. În calitate de preşedinte al Republicii Estonia în perioada 2001-2006 a susţinut aderarea ţării sale la Uniunea Europeană. În perioada mandatului său, în 2004, Estonia a devenit membră a Uniunii Europene.

Prezentăm textul integral al mesajului adresat de Arnold Rüütel poporului Republicii Moldova:

„Am încredere în Republica Moldova.

Am plecat din Chişinău la mijlocul lui noiembrie, într-o zi însorită, cu avionul companiei ”Air Moldova”. Într-un interviu, publicat de revista oferită pasagerilor la bordul aeronavei, reprezentanta unei organizaţii internaţionale enumera oportunităţile pentru dezvoltarea cu succes a Republicii Moldova: infrastructură de transport eficientă, nivelul înalt de educaţie a populaţiei, cele mai fertile terenuri agricole din Europa, industrie dezvoltată. Totodată, persoana intervievată a exprimat următorul gînd: ”Din păcate, însă, dezvoltarea Republicii Moldova trenează din cauza nerezolvării problemei transnistrene. Incapacitatea de a aplana acest conflict îi împinge pe cetăţenii moldoveni în mocirla sărăciei şi instabilităţii”.

Nu sînt de acord cu această opinie. O asemenea concluzie transformă Republica Moldova, ca stat şi ca popor, în ostaticul conflictului transnistrean. Acest punct de vedere nu este onest şi nu corespunde adevărului. A fi de acord cu această părere ar înseamnă a rămîne prizonierul trecutului.

Anume această situaţie dorim s-o evităm. În politică, ca şi în cazul relaţiilor economice şi comerciale, ancorarea în trecut ne imobilizează, barîndu-ne calea spre viitor.

Pot să repet ceea ce am spus la întîlnirea pe care am avut-o cu profesorii şi studenţii Universităţii de Stat din Comrat. Europa uneşte Estonia şi Moldova. Inima şi sufletul, trecutul şi viitorul popoarelor estonian şi moldovean, inclusiv ale populaţiei găgăuze, aparţin Europei.

Voi pune accentul în cazul de faţă pe cuvîntul viitorul. Fără îndoială, Republica Moldova se află în fruntea statelor membre ale programului Parteneriatului Estic al Uniunii Europene. Un indice al acestui fapt sînt rezultatele economice, dar şi interesul investitorilor europeni pentru ţara voastră. O altă confirmare este fermitatea cu care autorităţile de la Chişinău realizează controlul asupra teritoriului, precum şi decizia de a instala şase oficii de control migraţional la hotarul administrativ intern de pe Nistru. Sper şi cred că anul viitor va fi anulat regimul de vize pentru cetăţenii moldoveni în Uniunea Europeană şi va fi semnat Acordul de asociere cu UE, care urmează a fi parafat în curînd la Vilnius. Uniunea Europeană are încredere în Republica Moldova.

Succesul Republicii Moldova depinde, în principal, de oamenii care trăiesc aici. Prietenii şi aliaţii pot să vă dea sfaturi şi să coopereze cu Dumneavoastră. Aceasta este contribuţia pe care o aduc prietenii şi aliaţii, dar nimeni nu va putea să facă munca pe care trebuie s-o faceţi Dumneavoastră.

În timpul vizitei în Republica Moldova m-am întîlnit cu actualul şef al statului, dar şi cu foştii preşedinţi ai ţării. Printre aceştia a fost şi Vladimir Voronin, care, în 2005, a efectuat o vizită oficială în Estonia. Un an mai tîrziu, am vizitat capitala Chişinău. Preşedintele Vladimir Voronin este cel care mi-a spus, la Tallinn, că integrarea europeană este unul din principalele obiective ale politicii externe a Republicii Moldova - o opţiune firească a statului Dumneavoastră, deoarece atît originea şi istoria, cît şi valorile spirituale ale Republicii Moldova aparţin civilizaţiei europene, iar prosperarea poporului este posibilă doar în cadrul Uniunii Europene.

Răspunzînd acestui mesaj, Estonia s-a oferit să împărtăşească cu Dumneavoastră experienţa aderării la Uniunea Europeană. Astăzi, opt ani mai tîrziu, zeci de proiecte comune unesc statele şi popoarele noastre. Însă calea comună a Estoniei şi Republicii Moldova spre un viitor comun este complicată, ea necesitînd eforturi susţinute şi timp.

Estonia a încheiat acordul de asociere cu UE în 1995, dar a devenit stat membru al Uniunii Europene abia în 2004. A fost acest lucru dificil? Da, a fost. Dar noi nu avem motive să regretăm. Competitivitatea economiei şi agriculturii Estoniei este mai mare ca oricînd, învăţămîntul din ţara noastră face faţă concurenţei internaţionale, iar e-guvernarea şi soluţiile IT suscită interesul multor ţări.

Prezenţa în UE a asigurat perpetuarea existenţei naţiunii estoniene şi menţinerea Estoniei ca stat.

Anume de aceea sînt convins că apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, prin edificarea unui stat de drept, cu un sistem politic stabil şi o economie prosperă, va permite soluţionarea conflictului transnistrean. Reuşita acestui parcurs va deveni contagioasă şi va determina, mai devreme sau mai tîrziu, autorităţile din regiunea transnistreană să renunţe la politica de izolare, care nu duce decît în impas.

Uniunea Europeană, care pe parcursul mai multor decenii s-a transformat în una din cele mai puternice uniuni de state din lume, le conferă statelor membre şi aliaţilor săi încredere, acces la o piaţă de 500 de milioane de consumatori. Totodată, potenţialul său va creşte substanţial după semnarea Acordului de liber schimb între UE şi SUA.

Integrarea europeană a Republicii Moldova nu presupune confruntare sau lezarea intereselor altor state. Este dreptul Republicii Moldova ca stat suveran să ia decizii privind viitorul său. Republica Moldova este în drept să-şi aleagă aliaţii pentru realizarea acestui obiectiv, făcînd această alegere fără presiuni, fără a fi supusă intimidărilor şi ameninţărilor din partea marilor puteri.

Consider că alegerea Republicii Moldova este simplă: o Europă de succes şi democratică, în care statele mici şi cele mari au şanse egale. Este o alegere demnă de secolul XXI.

Eu am încredere în Republica Moldova.

Arnold Rüütel, preşedintele Estoniei în perioada 2001 – 2006”.

Sursa: Moldpres

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37