EURONEWS: MAFIA DIN R. MOLDOVA AR VINDE ARMAMENT RUSESC SEPARATIŞTILOR PRORUŞI DIN UCRAINA

Una dintre cele mai puternice grupări criminale din Republica Moldova ar vinde armament rusesc separatiştilor proruşi din Ucraina, potrivit unor informaţii de presă, relatează site-ul postului Euronews.

Un grup care urmăreşte să demaşte corupţia şi crima organizată în Europa de Est - Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate şi Corpuţiei (The Organised Crime and Corruption Reporting Project - OCCRP) - afirmă că un jurnalist din cadrul ai acestei organizaţii a achiziţionat în iunie un lansator de grenade (RPG) de la o grupare de tip mafiot din Chişinău.

Proiectul afirmă, citîndu-l pe Ion Druţă, un membru al grupării, că arma provine de la Armata a 14-a rusă. O unitate din cadrul acesteia este staţionată de 20 de ani pe teritoriul regiunii separatiste moldovene Transnistria, în pofida voinţei Chişinăului, într-o misiune de menţinerea păcii.

Potrivit Proiectului, acest episod demonstrează cît de uşor îşi pot procura separatiştii armament. Jurnalişti de la OCCRP afirmă că i-au cerut lui Druţă să le procure 30 de pistoale ruseşti, cinci RPG-uri şi muniţie, în valoare totală de 29.000 de euro, iar acesta a cerut o săptămînă pentru a procura armamentul. "Cererea este foarte mare acum. Din cauza (conflictului armat din) Ucraina toată lumea caută arme", a declarat el, citat de jurnalişti. Proiectul precizează că a obţinut ca această "comandă" să fie livrată direct pe teritoriul Ucrainei, în apropiere de Odesa.

OCCRP sublinază că prezenţa unui asemenea tip de armament în Ucraina alimentează sentimentele separatiste.

De asemenea, există temeri că Republica Moldova riscă să se confrunte cu o situaţie similară. Liderul regiunii separatiste proruse moldovene Transnistria Evgheni Şevciuk a declarat într-un interviu pentru Euronews că doreşte un "divorţ civilizat" cu Chişinăul.

Proiectul face aceste dezvăluiri în contextul în care Republica Moldova a semnat, împreună cu Ucraina şi Georgia, un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană (UE), strîngînd astfel relaţiile economice şi politice cu Occidentul. Preşedintele rus Vladimir Putin, care se opune acestei orientări occidentale a fostelor republici sovietice, a apreciat că acordurile semnate împing Kievul să aleagă între Rusia şi UE şi au provocat un "conflict intern dureros".

OCCRP a contactat iniţial gruparea din care face parte Druţă în cadrul unei investigaţii mai ample asupra unei reţele de asasini plătiţi. Ulterior Druţă l-a contactat pe un jurnalist din cadrul grupului şi i-a adus un RPG în schimbul sumei de 1.000 de euro. (Mediafax)