Donald Trump se declara increzator intr-un acord comercial SUA-China

Preşedintele Donald Trump crede că statul chinez va încheia un acord comercial cu SUA, deoarece Beijing are nevoie de acesta, transmit CNBC, Financial Times şi Reuters, potrivit agerpres. Luna trecută, Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat impunerea unor tarife vamale suplimentare pentru o listă de produse chineze în valoare de 200 de miliarde de dolari. Donald Trump a criticat Luni China pentru că îşi devalorizează moneda şi a declarat că trebuie luate măsuri, deoarece astfel se creează condiţii de concurenţă inechitabile. De asemenea, şeful statului american şi-a reluat criticile la adresa Rezervei Federale a SUA, apreciind că politicile sale sunt „foarte, foarte distructive”, deoarece a majorat prea rapid ratele dobînzilor şi, din acest motiv, a oferit un avantaj Chinei în negocierile comerciale.

„China îşi devalorizează de ani de zile moneda, ceea ce-i oferă un imens avantaj competitiv, iar noi nu beneficiem de acest avantaj, deoarece avem o Rezervă Federală care nu reduce ratele dobînzilor. Ar trebui să fim îndreptăţiţi să avem condiţii de concurenţă echitabile, dar chiar fără aceste condiţii – deoarece politicile Fed sunt foarte, foarte distructive – noi vom cîştiga”, a declarat Trump, într-un interviu acordat CNBC.

Anul trecut, Rezerva Federală a majorat dobînzile de patru ori, inclusiv în luna Decembrie, cînd a semnalat că ar putea adopta două noi majorări în cursul anului 2019. Însă, în ultima perioadă, perspectivele economice s-au înrăutăţit, ca urmare a escaladării tensiunilor comerciale, a volatilităţii de pe pieţele financiare şi a semnalelor că ritmul de creştere încetineşte.

În Mai, Rezerva Federală a decis să nu modifice dobînda de referinţă, aşa cum se aşteptau analiştii, ţinînd cont de continuarea creşterii economice şi de soliditatea pieţei muncii. Comitetul de politică monetară al Fed a menţinut în intervalul 2,25% – 2,50% dobînda de referinţă şi a redus de la 2,40% pînă la 2,35% dobînda pentru rezervele bancare excedentare. În opinia lui Donald Trump, decizia Fed din Decembrie de a majora rata dobînzii a fost „o mare greşeală”.

Administraţia vamală americană a început să perceapă tarife mai mari, de 25%, pentru multe produse chineze care au ajuns la 1 Iunie în porturile americane, o decizie care intensifică războiul comercial între primele două economii ale lumii şi a declanşat măsuri retaliatorii din partea Beijingului. Tarifele majorate afectează o gamă largă de produse de consum şi componente intermediare provenite din China, inclusiv modemuri şi routere de Internet, circuite imprimate, mobilă, aspiratoare şi corpuri de iluminat.

Tot la 1 Iunie, China a introdus tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de 60 de miliarde dolari, ca reacţie la decizia SUA de a majora tarifele vamale pentru produsele chineze. Ministerul chinez de Finanţe a informat că, începînd cu data de 1 Iunie 2019, vor fi impuse tarife vamale suplimentare variind între 5% şi 25% pentru un număr de 5.140 de produse americane. Noile măsuri ale Beijingului vizează în special produsele cosmetice, articolele de bucătărie sau sport, dar şi prezervativele sau jucăriile, care vor fi taxate suplimentar cu 25%.