CÎT VA MAI APARŢINE CHIŞINĂUL FAMILIILOR CHIRTOACĂ ŞI GHIMPU?

N-o fi prost satul, dar viclean şi nerecunoscător mai este

Autor: Mihai CONŢIU

Venind vorba despre alegerile locale, în special despre cele de alegere a primarului Chişinăului, Mihai Ghimpu este convins că nepotul său, Dorin Chirtoacă, va fi primarul pînă la moarte al acestei Capitale pe care a jefuit-o şi dărăpănat-o după bunul plac al acestor două familii. Ghimpu spune că este gata să parieze cu oricine că Chitroacă va cîştiga lupta pentru fotoliul de primar cu Igor Dodon.

În cazul dat, Ghimpu este incapabil să ia în calcul o altă foarte posibilă variantă – este greu de crezut că Chirtoacă va ajunge în turul doi cu Dodon şi să aibă surpriza unui alt contracandidat. La fel de posibil este ca Chirtoacă să nu prindă nici turul doi, iar asta se poate chiar în faţa lui Dodon. Este drept că Dodon nu mai are şansele de data trecută, cînd totuşi s-a bucurat de protecţia politică a PCRM.

Iată o altă „înţelepciune” emisă de Ghimpu din călcîiul gîndirii sale: „La alegerile locale este votat primarul. Şi satul nu-i prost! Aici a fost vot geopolitic (se referă la alegerile parlamentare din 30 noiembrie; nota aut.), dar în sat lumea optează pentru cel pe care îl cunoaşte. Oamenii din sat nu-s aşa de proşti, ca să voteze cu X, pe care-l vede ca pe-un un „tîrîie ogheal” şi care poate fi din lumea criminală sau vreun radical anti-român şi antieuropean”.

Nu ştiu cît este de prost sau nu satul, dar viclean şi nerecunoscător poate fi. La alegerile parlamentare, satul Costeşti din raionul Rîşcani, care a beneficiat de masive granturi europene, datorită cărora s-au reparat şcoala, grădiniţa, drumurile etc., l-a votat masiv pe Igor Dodon, care n-a ajutat cu nimic acest sat din partea Uniunii Vamale.

Are dreptate Ghimpu cînd spune că în sat lumea optează pentru cel pe care îl cunoaşte, la fel ca şi la oraş. Oare nu din cauză că locuitorii Chişinăului apucase deja să-l cunoască, să vadă bine ce fel de poamă incompetentă este Chirtoacă, liberalii au fost nevoiţi ca să „furgăsească” voturi ca să-l înfrîngă pe Dodon, căci victoria lui Chirtoacă nu a fost deloc reală, cinstită? „Oamenii din sat nu-s aşa de proşti, ca să voteze vreun radical anti-român şi antieuropean”, numai că Ghimpu manipulează linguşitor, căci este suficient exemplul de mai sus, cu satul Costeşti, şi cu toate celelalte care l-au votat pe Dodon, care aşteptau să-l voteze pe Usatîi, care au votat pentru comuniştii reformatori etc.

Sigurcă Uniunea Vamală, cu care Dodon a amăgit lumea, „este o fantomă pentru Republica Moldova”, numai că se pare că multor moldoveni, din nefericire, le cam plac fantomele. La viitoarele alegeri locale, în mod sigur, Ghimpu şi Chirtoacă vor avea mari surprize, venite de unde nici nu se aşteaptă. Chişinăuienii vor să scape de Chirtoacă la fel ca de rîie. Oamenii văd că Chirtoacă şi cu „umbra lui, Ghimpu” au transformat acest oraş într-o afacere de familie, într-o moşie a lor! Ajunge!