Constantin Tutu, pedestru spre Romania

La demersurile Centrului Național Anticorupție privitoare la Constantin Țuțu – dacă se află sau nu pe teritoriul României –, BNC INTERPOL Bucureşti a comunicat că fostul deputat democrat dat în urmărire internațională a intrat în România pe data de 29 August 2019 și nu ar fi părăsit țara după această dată. „Ţuțu Constantin figurează intrat în România pe data de 29 August 2019 prin punctul de frontieră Siret, călătorind pe jos”, se menționează în răspunsul INTERPOL. Totodată, în document se precizează că ”Țuțu figurează ca cetăţean român cu domiciliul în România”, ca și șeful lui întru nelegiuiri, Vladimir Plahotniuc, cu deosebirea că nu are și el o altă identitate.

INTERPOL Bucureşti informează că s-au dat dispoziții Poliţiei ca să facă verificări la domiciliul numitului Țuțu, urmînd să revină cu precizări ulterioare. Demn de reținut este că în răspunsul oferit de INTERPOL se mai menţionează că ”cetăţenii români nu pot fi arestaţi în vederea extrădării sau extrădaţi, iar în astfel de situații autorităţile judiciare moldovenești au posibilitatea de a solicita autorităţilor române recunoaşterea şi punerea în executare a hotărîrilor penale sau transferul de proceduri penale”.

Acum să vedem dacă românii pot fi, măcar de fațadă, la fel de testiculoși ca și americanii! Așa cum deja pariasem, ăia, americanii, ”l-au stors ca pe o lămîie pe Plahotniuc de toate alea”, după care ”i-au spus că-i liber în fața Justiției moldovenești”.

Ăștia, românii mei, după ce l-or stoarce pe Țuțu, dacă nu l-au și stors deja, de tot ce știe el și Plahotniuc despre complicii lor români de la nivel înalt, vor fi la fel de testiculoși să-l lase ”liber în fața Justiției din țara lui natală” sau, previzibil deja, vor insista pe vrăjeala cu ”cetăţenii români care nu pot fi arestaţi în vederea extrădării sau extrădaţi”, chit că individul este învinuit penal de omor și corupție? Dar poate că, avînd și cetățenie română, l-or lăsa să se ducă unde-o vedea cu ochii, în orice țară, fără viză, tot pedestru, adică pe picioarele lui! (M.C.)