AU LOC PREGĂTIRI PENTRU URMĂTOAREA RUNDĂ DE NEGOCIERI ÎN FORMATUL 5+2

Reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană ambasadorul Radojko Bogojevic speră că următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2, care ar urma să se desfăşoare în perioada 11-12 Septembrie curent la Viena, va avea loc. Despre subiectele care vor fi incluse pe agenda negocierilor oficialul a discutat astăzi la Chişinău cu vicepremierului pentru reintegrare Eugen Carpov, informează MOLDPRES.

Ambasadorul Radojko Bogojevic a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că reprezentanţii Ucrainei şi ai Federaţiei Ruse au confirmat prezenţa la negocieri. În ceea ce priveşte partea transnistreană, Bogojevic a afirmat că se va deplasa mîine în stînga Nistrului şi va afla şi poziţia Tiraspolului.

Eugen Carpov a precizat că Chişinăul optează pentru identificarea soluţiilor pentru problemele existente prin intermediul dialogului. “Dacă nu vom avea dialog, subiectele care prezintă interes pentru părţi nu vor putea fi discutate şi posibilitatea obţinerii unui compromis se minimalizează. Din acest punct de vedere noi am spus că blocarea sau amînarea rundelor de negocieri este doar tărăgănarea identificării soluţiilor”, a specificat vicepremierul.

Cei doi oficiali au discutat în cadrul întrevederii de astăzi despre subiectele care urmează a fi incluse în agenda următoarei runde de negocieri. Eugen Carpov a propus ca printre acestea să se numere situaţia şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, situaţia fermierilor şi aspecte ce ţin de cooperarea economică.

Rundele de negocieri programate pentru lunile Aprilie şi Iulie a anului curent nu au avut loc. În primul caz, Tiraspolul a refuzat participarea, iar în cel de-al doilea - partea rusă şi cea transnistreană au solicitat amînarea rundei.