ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE CONSERVE SOLICITA CREAREA CONDITIILOR EGALE PENTRU ANTREPRENORI

Reprezentanţii Asociației Producătorilor de Conserve „Speranța-Con” solicită ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) Eduard Grama crearea condițiilor egale pentru întreprinderile din domeniul industriei de conserve, metode mai avantajoase pentru creditare și reducerea TVA de la 20% la 8%. Cerinţele au fost expuse în cadrul unei întrevederi cu conducerea ministerului.

Potrivit Serviciului de presă al MAIA, la întîlnire s-a discutat despre dificultățile pe care le întîmpină întreprinderile de prelucrare a fructelor şi legumelor, precum şi despre agravarea situației din cauza embargoului impus de Federația Rusă și diminuării exportului în țările CSI.

Eduard Grama a declarat că, în prezent, există trei posibilități prin care ministerul poate să sprijine domeniul industriei de conserve, „prin intermediul Fondului de subvenționare, Creditului acordat de Guvernul Poloniei și Proiectului investiţional „Livada Moldovei”, finanţat de Banca Europeană de Investiţii”.

Oficialul a adăugat că în următoarele săptămîni sînt așteptați specialiști din Federația Rusă pentru a inspecta companiile exportatoare de fructe, iar în cadrul discuțiilor va vorbi și despre reluarea exportului.

Federaţia Rusă a interzis, începînd cu 21 iulie 2014, toate livrările de fructe şi conserve din R. Moldova. Ulterior, Serviciul fitosanitar rus Rosselhoznadzor a anunţat că decizia se bazează pe numeroase cazuri de încălcări în livrarea produselor.