Apelul la unitate lansat lumii musulmane de catre Recep Erdogan

Recep Erdogan a lansat un apel la unitatea musulmanilor, în faţa a ceea ce Preşedintele Turciei consideră „atacurile” tot mai numeroase venite din partea creştinilor asupra celor mai sacre valori islamice.

„În faţa atacurilor îndreptate asupra celor mai sacre valori ale  noastre, este datoria noastră să lăsăm deoparte diferenţele şi să ne unim forţele în numele Islamului”, a declarat Preşedintele Erdogan, într-un mesaj video adresat Convenţiei Societăţii Musulmanilor Americani. Erdogan a menţionat apoi ajutorul pe care Turcia l-a acordat comunităţilor musulmane de pretutindeni în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

„Anul acesta nu ne-am confruntat însă doar cu COVID-19, ci şi cu «virusul islamofobiei», care se răspîndeşte mai rapid. În ţări descrise drept «leagăne ale democraţiei», rasismul, discriminarea şi intoleranţa au crescut atît de mult încît nu mai pot fi ascunse”, a spus Erdogan.

Erdogan: „Cei care încurajează insultarea Profetului nu o fac în numele libertăţii, ci pentru a-şi ascunde fascismul”

Liderul turc a adăugat că „în multe ţări, marginalizarea musulmanilor, din cauza credinţei, limbii, numelor sau înfăţişării lor, a devenit ceva obişnuit”.

Erdogan a menţionat episoade precum arderea Coranului în Suedia, protestele anti-islamiste din Norvegia, sau scandalul caricaturilor Charlie Hebdo din Franţa, pe care le-a considerat veritabile „atacuri la adresa celor mai sfinte valori ale noastre”. În plus, el a amintit de alte „atacuri” îndreptate împotriva musulmanilor în Noua Zeelandă sau Canada.

„Această formă de ideologism fanatic, care nu e deloc diferită de cea al Statului Islamic în termeni, cîştigă tot mai mult teren şi e chiar încurajată la nivel de şefi de stat. A se vedea exemplul jignirii Profetului nostru sub pretextul libertăţii de opinie din Franţa. Insultarea valorilor sacre nu are nimic de-a face cu libertatea. Cei care acum îi bat pe umeri pe cei care au ars Coranul, cei care încurajează insultarea Profetului nostru, cei care ignoră atacurile din moschei, nu o fac în numele libertăţii, ci pentru a-şi ascunde fascismul pe care-l au în ei”, a spus Erdogan.

De asemenea, Preşedintele Turciei a declarat că ţine de datoria musulmanilor să îi protejeze pe sirieni, „copiii yemeniţi care suferă de foame şi boli, precum şi pe orfanii Palestinei” şi a spus că „este datoria noastră să apărăm cu preţul vieţilor noastre dreptul la Ierusalim, sanctuarul înţelepciunii şi al comunităţii musulmane”.