ZIUA MONDIALA A AVIATIEI SI COSMONAUTICII

Ziua mondială a aviației și cosmonauticii și Ziua internațională a zborului omului în spațiu sînt aniversate la 12 aprilie.

Ziua mondială a aviației și cosmonauticii marchează primul zbor al omului în Cosmos, la 12 aprilie 1961, hotărîre adoptată de Federația Internațională de Aviație.

În 2011, cînd s-au aniversat 50 de ani de la zborul cosmonautului sovietic Iuri Gagarin, primul om care a privit planeta Pămînt din spațiu, Adunarea Generală a ONU a declarat 12 aprilie - Ziua internațională a zborului omului în spațiu, prin Rezoluția 65/271 din 7 aprilie. Adunarea Generală și-a exprimat convingerea privind existența interesului comun al omenirii în promovarea și extinderea explorării și utilizării spațiului cosmic, ca bun al întregii omeniri, în scopuri pașnice, iar beneficiile dobîndite să se răsfrîngă asupra tuturor statelor.

La 12 aprilie 1961, Iuri Alexeevici Gagarin executa un zbor de 108 minute la bordul navetei sovietice ''Vostok 1''. Nava a fost lansată la orele 9 și 7 minute (ora Moscovei) de la cosmodromul Tiuratam (situat la 200 km SV de Baikonour) și s-a plasat pe o orbită cu perigeul de 181 km, apogeul la 327 km, înclinarea de 65,57 grade. A făcut un înconjur al planetei și s-a reîntors pe Pămînt. Zborul a fost precedat de două lansări succesive de nave Vostok experimentale, la 9 și 25 martie 1961, cu cîte un cîine la bord și cu un manechin în fotoliul pilotului (Sputnik-9 și Sputnik-10), Gagarin asistînd la ambele lansări.

7 ani mai tîrziu, la 27 martie 1968, ''primul om în Cosmos'', Iuri Gagarin se prăbușea cu avionul în timpul unui zbor de antrenament, în circumstanțe neelucidate pînă în prezent.

Sursa: Agerpres