Zelenski: ”Rusia nu este pregătită pentru o pace justă”

Rusia şi liderii săi "nu sunt pregătiţi pentru o pace justă", a acuzat, Duminică, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la finalul reuniunii internaționale privind pacea în Ucraine  desfăşurată în Elveţia, a consemnat AFP.

"Noi trebuie să ne facem treaba, să nu ne gîndim la Rusia, să facem ce avem de făcut. Deocamdată Rusia şi liderii săi nu sunt pregătiţi pentru o pace justă. E un fapt", a insistat Zelenski.

”Rusia poate negocia pacea mîine, dacă se retrage de pe teritoriul nostru”, a adăugat el, în condiţiile în care preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că este gata de negocieri.
Vineri, preşedintele ucrainean a descris condiţiile enunţate de preşedintelui rus pentru o încetare a focului şi reluarea negocierilor de pace drept un ultimatum în care nu se poate avea încredere. Într-un discurs susţinut mai devreme în faţa responsabililor din Ministerul de Externe rus, Putin a promis că va ordona o încetare imediată a focului dacă Ucraina îşi retrage trupele din cele patru provincii ale sale revendicate de Rusia şi renunţă la aspiraţia de aderare la NATO.

Rusia nu a fost invitată la reuniunea internațională privind pacea în Ucraina desfăşurat în staţiunea de lux elveţiană Burgenstock.

Duminică, în conferinţa de presă din finalul reuniunii, Zelenski a mai asigurat, în răspuns la o întrebare a presei, că Ucraina nu este "duşmanul" Chinei şi că aceasta din urmă poate ajuta ţara sa.

China a fost acuzată de contribuţie la efortul de război rus prin furnizarea de componente, iar Beijingul a ales să nu participe la reuniunea din Elveţia întrucît şi Moscova a fost absentă.