Zelenski este sigur ca Rusia vrea ca regiunea Herson sa devina ”o zona de excludere”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că Rusia vrea ca regiunea Herson să devină “o zonă de excludere”, precizînd că ocupanţii “demontează sistemul de sănătate” din teritoriul pe care l-au ocupat, scrie news.ro.  

Zelenski a menţionat că Rusia, deşi spune că a încheiat mobilizarea, ar putea avea nevoie în curînd de “un nou val” de oameni mobilizaţi care să ajungă pe front.

El a mai spus că a discutat cu premierul Italiei, Giorgia Meloni, despre oportunităţi de cooperare între cele două ţări. În plus, Zelenski le-a mulţumit SUA şi Canadei pentru ajutorul acordat Ucrainei.

“Astăzi, inamicul vorbeşte despre presupusa încheiere a mobilizării sale,despre presupusa lipsă de necesitate a unor noi valuri de trimitere a cetăţenilor ruşi pe front.

Noi simţim total diferit pe linia frontului. Deşi Rusia încearcă să mărească presiunea pe poziţiile noastre folosind oameni mobilizaţi, ei sunt atît de slab pregătiţi şi echipaţi, atît de fără milă folosiţi de comandanţii lor, încît asta ne permite să sugerăm să Rusia ar putea avea nevoie în curînd de un nou val de trimitere a oamenilor la război. Ne pregătim pentru asta, ne pregătim pentru faptul că actuala conducere rusă va căuta orice nouă oportunitate pentru a continua războiul. În special datorită complicilor săi din Iran.

De aceea lucrăm cu partenerii noştri în fiecare zi pentru a întări apărarea noastră aeriană, celelalte capacităţi de apărare. În fiecare zi întărim protecţia infrastructurii noastre critice, în primul rînd energia”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Zelenski a menţionat că ruşii transformă Hersonul într-o zonă fără civilizaţie. El le-a cerut ucrainenilor care trăiesc în regiunile ocupate să se ajute reciproc şi să nu cedeze.

“Ocupanţii au venit cu o nouă provocare în teritoriul ocupat. Ei demontează întregul sistem de sănătate de acolo. Ocupanţii au decis să închidă instituţii medicale din oraşe, să ia echipamente, ambulanţe, totul! Ei pun presiune pe medicii care au rămas în zonele ocupate să plece în Rusia.

În primul rînd, este vorba de regiunea Herson. Rusia transformă regiunea Herson într-o zonă fără civilizaţie, fără lucruri elementare disponibile în majoritatea ţărilor din lume. Înainte de venirea Rusiei, această regiune, la fel ca alte regiuni ale Ucrainei, era total normală şi sigură, erau garantate acolo toate serviciile sociale,era garantată viaţa acolo.

Acum Rusia încearcă să facă regiunea Hersono zonă de excludere. Lumea trebuie să reacţioneze. Ministerul Afacerilor Externe, toţi reprezentanţii noştri informează organizaţiile internaţionale şi partenerii cu privire la acest pas al ocupanţilor.

Şi vreau să fac apel acum la toţi oamenii noştri din aceste oraşe şi districte ocupate: vă rog să faceţi totul pentru a vă ajuta reciproc, în ciuda acţiunilor ocupanţilor. Drapelul Ucrainei va reveni! Vom readuce viaţa normală,dar trebuie să rezistaţi!”.