ZELENSKI AVERTIZEAZĂ CĂ EZITĂRILE OCCIDENTULUI DE A OFERI AJUTOR UCRAINEI ÎL ÎNCURAJEAZĂ PE PUTIN

Ezitările occidentalilor cu privire la livrările de ajutoare către Kiev îl încurajează pe Vladimir Putin, care vrea să „ocupe” întregul teritoriu al Ucrainei, a avertizat miercuri preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Trebuie să acordăm atenţie retoricii lui Putin. El nu se va opri. Vrea să ne ocupe complet. Putin nu va încheia războiul atît timp cît noi, împreună, nu vom termina cu el”, a declarat Zelenski în timpul unei vizite la Vilnius.

El a atenţionat că, în cazul înfrîngerii Ucrainei, alte ţări din apropierea Rusiei riscă să fie atacate. 

„Trebuie să înţelegem că Lituania, Letonia, Estonia şi Republica Moldova ar putea fi viitoarele victime dacă nu rezistăm”, a explicat preşedintele ucrainean.

Acesta a insistat că ţara sa duce „lipsă gravă” de sisteme occidentale de apărare antiaeriană, pe fondul intensificării în ultimele săptămîni a bombardamentelor ruse în Ucraina.

„În ultimele zile, Rusia a lovit Ucraina cu un total de 500 de proiectile, dintre care noi am distrus 70%”, a detaliat el.

Volodimir Zelenski a precizat că nu există presiuni din partea partenerilor Kievului în sensul opririi luptei contra forţelor ruse ce au invadat Ucraina începînd din februarie 2022.

Pe de altă parte, preşedintele ucrainean a spus că la summitul NATO de la Washington din iulie acest an, ce va marca 75 de ani de la crearea Alianţei Nord-Atlantice, Ucraina aşteaptă cel puţin un pas concret pe calea către integrarea sa în organizaţie.

Sursa: digi24.ro