ZECE PRIORITATI ALE LUI DODON

Principala problemă nu este numele viitorului președinte al Moldovei, ci lucrurile concrete pe care urmează să facă pentru locuitorii țării. Asta a declarat Igor Dodon, astăzi, în cadrul unui briefing de presă. Candidatul independent la funcția de președinte a mai enumerat și cele mai sensibile puncte din viața socială și politică a țării.

Mesajul candidatului independent la funcția de președinte, Igor Dodon, pentru turul doi al scrutinului nu a vizat platforma sa electorală sau anumite promisiuni, ci necesitatea unei analize obiective a lucrurilor care se vor întîmpla după 15 noiembrie.

Igor Dodon, candidat independent la prezidențiale:

“Cuiva nu-i place de Dodon, pentru că a fost patru ani în funcția de președinte al Republicii Moldova, că a dat jos regimul Plahotniuc, din care a făcut parte mulți ani Maia Sandu. Cuiva nu-i place de Maia Sandu, pentru că a închis aproape 200 de școli, dar aceste alegeri vor trece, la fel ca și emoțiile sau slăbiciunile unora, dar problemele rămîn. Rămîne pandemia, necesitatea de a face față crizei economice, secetei, iar miza acestor alegeri este cine din acești doi candidați, Dodon sau Maia Sandu, va putea ajuta cetățenii să treacă mai ușor, cu pierderi mai mici, de aceste probleme și provocări, pe care le avem astăzi”.

Igor Dodon a enumerat zece probleme cu care se confruntă în prezent țara și care necesită o rezolvare urgentă, imediat după alegeri. Printre acestea sînt stabilitatea în stat, achitarea pensiilor și salariilor, dar și gestionarea situației pandemice și a efectelor ei.

Igor Dodon, candidat independent la prezidențiale:

“Stimați cetățeni, vă promit că în calitate de președinte nu voi permite reintroducerea restricțiilor. Vom gestiona situația. Sînt ferm convins că Maia Sandu va lua exemplu de la țările UE și va închide total țara, agenții economic, școlile și grădinițele pe perioada pandemiei pentru următoarele două-trei luni.”

În cadrul briefingului, Igor Dodon s-a referit și la problema pensiilor și salariilor. Acesta promite că va micșora vîrsta de pensionare, care a fost majorată de către guvernele din care a făcut parte Maia Sandu. Președintele a amintit că, anul trecut, pe cînd Maia Sandu ocupa funcția de premier, ea a blocat inițiativa de indexare a pensiilor de două ori pe an, astfel încît persoanele în etate să nu beneficieze de acest ajutor.

Igor Dodon, candidat independent la prezidențiale:

“Un subiect aparte sînt pensile și salariile. Vîrsta de pensionare în Moldova a fost majorată pînă a intra eu în funcția de președinte, de către de guvernele în care a fost Maia Sandu. Eu îmi asum angajamentul să revin la acest subiect și să micșorăm vîrsta de pensionare. Pe Maia Sandu nu o doare capul de asta, eu voi asigura atingerea acestui obiectiv”.

Potrivit lui Dodon, exportul de mărfuri moldovenești în Federația Rusă riscă să fie blocat, dacă Maia Sandu va ajunge președinte al Republicii Moldova.

Igor Dodon, candidat independent la prezidențiale:

“Noi am deblocat piețele din est și din vest, ceea ce e bine pentru agricultorii din Republica Moldova. Ce face Maia Sandu? Numește Rusia agresor, dușman al Republicii Moldova. Ce înseamnă asta, dacă Maia Sandu devine președinte – se blochează exportul? Cum vei negocia cu cei pe care îi numești agresori, tirani, dușmani?”.

Candidatul independent la prezidențiale, Igor Dodon, a mai subliniat că cetățenii Moldovei trebuie să facă tot posibilul pentru a menține valorile și tradițiile. Potrivit acestuia, și pentru moldoveni, și pentru găgăuzi, bulgari, români, evrei, Moldova reprezintă o casă comună. Cît despre limba rusă, aceasta este una de comunicare interetnică. Iar faptul că Maia Sandu și-a amintit de ea în ajunul alegerilor, e un gest ticălos și cinic, spune Igor Dodon.

Sursa: a-tv.md