WEEKEND, MARCAT DE PROTESTE

Weekendul trecut a fost marcat de proteste antiguvernamentale. Sîmbătă, membrii și simpatizanții Partidului Socialiștilor au protestat în orașul Soroca „împotriva abuzurilor și politicilor antisociale ale guvernării, ale Maiei Sandu”. Duminică, Partidul politic Șor a organizat o acțiune de protest în capitală, de asemenea, împotriva guvernanților. Ca și în cazul acțiunilor precedente, Poliția a raportat o serie de provocări la adresa structurilor de forță și acțiuni cu scop de destabilizare. Mai mult, un autocar cu 49 de pasageri, care venea spre protest, a luat foc în apropiere de Strășeni, transmite IPN.

La protestul de la Soroca, potrivit PSRM, au participat circa 1500 de oameni, care și-au exprimat nemulțumirea față de „vremurile bune” care au venit. De asemenea, aceștia s-au declarat nemulțumiți față de situația deplorabilă din țară, de prețurile înalte la produsele alimentare, la servicii, la gaze și energia electrică. „Oamenii nu știu din ce surse să-și încălzească locuințele, să cumpere alimente, să procure medicamente. Ei nu știu cum să supraviețuiască”, afirmă socialiștii.

Și ziua de duminică nu a trecut fără proteste. Tradițional deja, Partidul Șor și-a scos membrii și simpatizanții în stradă. Din cauza manifestației, pe străzile capitalei s-au format ambuteiaje. Un autocar care transporta la întrunire în jur de 30 de persoane a accidentat o mașină parcată. Un alt autocar, în care erau circa 50 de oameni care urmau să ajungă la protest, a luat foc pe traseul Chișinău-Bălți, în apropiere de Strășeni. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.

Formațiunea susține că la protest au participat circa 60 de mii de oameni din diferite colțuri ale țării protestează „împotriva regimului Maiei Sandu”. În același timp, PPȘor declară că aproape 30 de mii de oameni nu au putut să ajungă la protest, din cauza impedimentelor poliției, care a interzis deplasarea spre capitală a autobuzelor și microbuzelor.

Totodată, Inspectoratul General al Poliției precizează că protestul de duminică s-a desfășurat sub formă de marș, fiind blocate mai multe artere din centrul capitalei. Potrivit poliției, la acțiune au participat în jur de 3 600 de persoane.

„Din cauza modului de organizare și de manifestare în stradă a mulțimii s-au conturat aspecte care vizează intenția vădită de încălcare a legislației cu privire la desfășurarea manifestărilor și adunărilor publice. Și de această dată acțiunea nu poate fi numită una pașnică, fiind înregistrate o serie de încălcări ale legislației și provocări atît în adresa forțelor de ordine, cît și a cetățenilor”, menționează IGP.

Sursa: IPN