Washingtonul a trimis raspunsul la pretentiile de securitate ale lui Putin

Washingtonul a trimis Miercuri răspunsul în scris la aşa-numitele cereri de securitate ale Moscovei, un pas cheie într-un proces diplomatic fragil, în condiţiile în care Armata rusă a organizat noi exerciţii militare pe uscat şi pe mare în apropierea Ucrainei.

Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat că răspunsul SUA a fost transmis personal de ambasadorul american la Moscova John Sullivan.

Washingtonul a precizat că cererile Rusiei ca NATO să retragă trupele şi armele din Europa de Est şi să împiedice Ucraina să adere vreodată la alianţă nu au nici o şansă. SUA sunt însă gata să discute alte subiecte, cum ar fi controlul armelor şi măsurile de consolidare a încrederii, informează Reuters, potrivit news.ro.

Faza următoare a crizei ruso-ucrainene va depinde de felul în care Moscova este pregătită să accepte această agendă limitată. La Paris, discuţiile la nivel de consilieri în formatul Normandia – Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina – cu privire la încheierea războiul din Donbas, în Sud-Estul Ucrainei, au durat mai mult decît era anticipat. „Desigur, vom studia cu atenţie şi vom hotărî asupra paşilor noştri următori”, a declarat vice-ministrul rus de Externe Aleksandr Gruşko. O nouă întîlnire ar putea avea loc, după cea de Vinerea trecută, între secretarul de stat Antony Blinken şi omologul său rus Serghei Lavrov.