VOTIND GOLANI POLITICI, DEVENIM, LA RINDU-NE, TIRFELE LOR IEFTINE

Nu sîntem liberi în gîndire atîta timp cît există un Şor, Usatîi şi slugile lui Plahotniuc

Sociologii oneşti şi psihanaliştii pot mult mai bine să le explice moldovenilor în ce stadiu grav de decădere morală şi socială au ajuns dacă şi acum, după un exerciţiu de independenţă statală de 28 de ani, mai votează încă personaje politice sinistre ca Ilan Şor, Renato Usatîi şi pe absolut toate rămăşiţele democrate din mafia politico-economică a lui Vladimir Plahotniuc. Diagnosticul, pe care nu-l voi numi din motive lesne de înţeles chiar şi de către Ghimpu şi Chirtoacă, individual sau la nivel de mase pentru aceşti alegători nu este o insultă, aşa cum ar fi tentaţi ei s-o creadă dacă l-aş pronunţa eu, ci o realitate dureroasă cu efecte dezastruoase pentru copiii lor, comunităţile în care trăiesc şi, inevitabil, pentru ţară.

Oricît de mult ar fi tentaţi unii să creadă că exagerez ori că sînt de rea-credinţă în mod voluntar sau din motive obscure, în categoria diagnosticului sugerat mai devreme intră şi unioniştii. Spun asta pentru că şi aceştia, la nivel colectiv, sînt la fel de obtuzi, violenţi, fanatici şi încremeniţi într-un proiect elaborat mai de mult de către agenţii secrete şi grupări politice subordonate.

Fireşte că începutul tuturor relelor se găseşte în sărăcia generalizată, în sărăcia în care liderii politici de după 1991 au avut grijă să-i ţină pe moldoveni pentru a-i domina şi manipula mai uşor. Un nivel de viaţă scăzut este şi generator de ignoranţă. Astfel, unui asemenea tip de ignorant i se pare firesc să i se cumpere votul cu o pungă de merinde şi un plic cu o sumă minusculă de bani, să iasă la mitinguri de susţinere contra aceluiaşi mod de plată/mită. Răul general pe care Şor l-a făcut susţinătorilor lui fanatici din Orhei, iar asta cu aprobarea suverană a lui Plahotniuc, poate fi calificat drept o crimă ori un genocid moral colectiv pentru care ar trebui condamnat la închisoare pe viaţă. Oricît de ignoranţi ar fi, oamenii trebuie să răspundă pentru faptele lor deoarece întotdeauna au posibilitatea să aleagă între bine şi rău şi să-i întrebe pe alţii mai deschişi la minte care-s diferenţele dintre „a fi” şi „a nu fi”.

Obtuzului şi fanaticului susţinător al lui Şor din Orhei i se pare firesc ca acesta să fure o ţară întreagă dacă lui îi dă cîte o sacoşă cu mîncare de pomană, cîţiva lei şi i-a asfaltat un drum din bani furaţi tot de la el. Tocmai din aceste considerente nu trebuie să ne temem să spunem că avem de-a face cu trupe îndobitocite de oameni care ar trebui supuse unor terapii psihanalitice de grup. Tot în maniera lui Şor, doar că în cu totul alt registru, operează şi Renato Usatîi şi liderii unionişti. Votîndu-i pe aceşti golani politici, devenim, la rîndu-ne, tîrfele lor ieftine şi demne de tot dispreţul.

Din nefericire, se pare că nu există perspectivele unor reglementări legale prin care cei care propagă populismul, manipularea grosolană şi mituirea colectivă să fie interzişi. Pe de altă parte, însă, astfel de lideri, cum sînt Şor, Usatîi, Chirtoacă, Ghimpu, Plahotniuc, Filip, Candu, Diacov etc., devin vulnerabili, deci distructibili, în raport cu Codul Penal. O Justiţie independentă oricînd poate demonstra, cu probe incriminatorii, că indivizii politici pomeniţi pot fi condamnaţi la închisoare. Anume condamnarea lor, pe drept, trebuie să fie un reper moral şi civic pentru susţinătorii lor, un duş rece de trezire la realitatea existentă, cu alte cuvinte.

La ora actuală, nu greşim atunci cînd putem afirma că nu sîntem liberi în gîndire atîta timp cît există Şor, Usatîi, Candu, Filip, Ţîcu, Chirtoacă şi restul slugilor politice şi mafiote ale lui Plahotniuc. Cei care, pe 20 Octombrie, se vor duce să pună ştampila „votat” pe aceste nume sau candidaţii din partea lor, trebuie să înţeleagă, din start, că îşi asumă rolul de alegători abrutizaţi care, în viitor, nu trebuie să se mire de dispreţul comunitar cu care vor fi năpădiţi! Totul se plăteşte, iar ei mai cu seamă trebuie să plătească, pentru că, de multe ori, obtuzitatea şi fanatismul lor înfometat fac rău ţării întregi, tuturor moldovenilor cinstiţi!

Mihai CONŢIU