VOLUMUL INVESTIŢIILOR ÎN ZONELE ECONOMICE LIBERE A CRESCUT CU 19,2%

La data de 1 aprilie curent volumul total al investiţiilor în Zonele Economice Libere (ZEL) din R. Moldova constituia 173,9 mln de dolari SUA, sau cu 19,2% mai mult, decît la 1 aprilie anul trecut. Cea mai mare cotă a investiţiilor i-a revenit ZAL “Expo-Business-Chişinău” - 29,9%, iar 28,7% din total investiţii au fost atrase în ZEL “Ungheni-Business”, a relatat Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei.

Potrivit sursei citate, volumul total al vînzărilor nete de producţie industrială fabricată de rezidenţii zonelor libere, în primele trei luni ale acestui an, s-a majorat cu 23,6 %, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012 şi a constituit 601 mln de lei. De asemenea, partea cea mai mare a producţiei industriale, în valoare de 521,9 mln de lei, sau 86,8% din volumul total, a fost exportată. În total volumul exportului mărfurilor şi serviciilor din ZEL-uri, în perioada de referinţă, s-a majorat cu 18,3% şi a constituit 588,1 mln de lei, sau 8,3% din volumul total al exportului Republicii Moldova pe parcursul primului trimestru al acestui an.

Alte genuri de activitate, conform legislaţiei în vigoare, permise pentru desfăşurare în zonele economice libere sînt construcţiile, serviciile comunale, alimentaţia publică, precum şi activitatea de depozitare şi arendare. În perioada de gestiune volumul total al serviciilor în cadrul acestor genuri de activitate a constituit 54,9 mln de lei, ceea ce este de 3 ori mai mult, decît în trimestrul I al anului 2012. În ansamblu, volumul vînzărilor la toate genurile de activitate, efectuate în zonele economice libere a fost estimat la 722,1 mln de lei, faţă de 610,3 mln de lei, în ianuarie-martie anul trecut. În trimestrul I al anului 2013 pe teritoriul R. Moldova funcţionau şapte Zone Economice Libere, în cadrul cărora erau înregistraţi 160 de rezidenţi, dintre care 42 activau în ZAL “Expo-Business-Chişinău”, 38 – în ZEL “Ungheni-Business”, 33 – în ZAL “Valkaneş”.