VLADIMIR VORONIN LA EMISIUNEA TV

„Cu două pașapoarte în buzunar Sandu nu va apăra niciodată suveranitatea și independența R. Moldova”

Implicarea forțelor străine în treburile interne ale țării are loc pentru că în Republica Moldova nu este conducere, a declarat președintele PCRM, Vladimir Voronin.

”Nu avem președinte, nu avem Parlament, nu avem Guvern. Nu are cine să-i pună la punct. Eu, la 8 aprilie 2009, am emis decretul de declarare a ambasadorului român persona non-grata pentru că aveam proba foto în care el merge alături de protestatarii care aruncau pietre în clădirea Președinției. Acum MAEIE a luat apă în gură, această ne-președinte cu două pașapoarte în buzunar, unul moldovenesc și unul românesc, nu face nimic. Și ce va face ea, va riposta, va lupta pentru suveranitate, pentru independență? Acest partid care, cum se numește? PAS? Fotbal, hochei dar nu PAS. Acest partid nu este al ei, sau al nazistului Igor Grosu, este partidul lui Filat. Este PLDM. Priviți la lista electorală PAS, acolo 85% sînt PLDM-iști. Și toți pașii și mișcările ei sînt coordonate de acest mare combinator. Și în aceste condiții credeți că ei vor face observație unor ambasadori? Din contra, colaborează”, a spus Voronin.

Săptămîna trecută, liderul PCRM i-a adresat o scrisoare ambasadorului SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, în care îi atrage atenția asupra faptului că acesta încearcă să facă presiuni asupra instituțiilor de stat ale Republicii Moldova în favoarea unor anumiți actori politici. Voronin a remarcat că un astfel de comportament este inadmisibil și nu corespunde prevederilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice.

 

PAS vrea să ajungă la guvernare pentru a ascunde urmele celor implicați în frauda bancară

Unul din motivele pentru care PAS vrea să ajungă la guvernare după 11 iulie, este acela de a ascunde urmele celor implicați în frauda din sistemul financiar bancar. Despre aceasta a anunțat președintele PCRM, Vladimir Voronin.

”PAS luptă din răsputeri să cîștige aceste alegeri, pentru ca nimeni, niciodată să nu afle adevărul despre cum a fost furat miliardul, la cine se află acest miliard, etc. Pentru că dacă se va schimba puterea, dacă se va instala o guvernare normală, atunci pămîntul le va arde sub picioare și ei vor răspunde pentru tot”, a declarat liderul PCRM.

Deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, a prezentat, miercuri, în cadrul unui briefing, documente și înregistrări video prin care se confirmă participarea fruntașilor PAS și a Maiei Sandu la toate etapele producerii furtului miliardului. Frauda a fost facilitată de mai multe legi care au fost votate de guvernele pro-europene și din care a făcut parte și Maia Sandu. Actualul președinte și camaradul său Igor Grosu au votat și pentru acordarea unui credit de stat de 14 miliarde de lei băncilor lichidate, pe care cetățenii trebuie să-l întoarcă în sumă de 25 de miliarde de lei.

 

Reforma constituțională este inevitabilă

Președintele PCRM, Vladimir Voronin, susține ideea promovării reformei constituționale în Republica Moldova. Liderul comuniștilor a declarat că după alegerile parlamentare anticipate este necesară crearea unei comisii speciale care să se ocupe de elaborarea textului unei Constituții reformate.

În opinia lui Voronin, guvernările de după 2009 au violat în repetate rînduri Legea Supremă a țării. Liderul comuniștilor a menționat că, în această perioadă, Constituția a fost modificată de 22 de ori, iar toate amendamentele nu au făcut decît să creeze problemele pentru țară și pentru cetățeni.

Vladimir Voronin a accentuat că fără reforma constituțională nu poate fi înfăptuită o reformă veritabilă a justiției.

Liderul comuniștilor a mai spus că noul text al Constituției trebuie supus neapărat votului în cadrul unui referendum național.

Amintim, în aprilie, la propunerea deputaților PSRM, Parlamentul a constituit Comisia specială pentru elaborarea proiectelor de legi privind reforma constituțională. Președintele socialiștilor a declarat că această reformă trebuie să vizeze relația dintre Președinte, Guvern și Parlament, astfel ca să fie evitate blocajele politice, să interzică conducătorilor statului să dețină mai multe cetățenii, să combată traseismul politic și să prevadă reducerea numărului de deputați, dar și să stipuleze clar competențele Curții Constituționale, care în ultimul timp a devenit un instrument în mîinile unor politicieni. Igor Dodon a remarcat că în Constituția Republicii Moldova mai trebuie să fie indicat expres că partidele care pledează pentru lichidarea statului urmează să fie interzise.

Nistor Grigore 01.07.2021 - 15:54

Ce credibilitatea poate avea un fost milițian, comunist sovietic?