VLAD FILAT A PARTICIPAT LA INAUGURAREA STATUII LUI ŞTEFAN CEL MARE LA CRIULENI

Pe 31 august, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la ceremonia de inaugurare a monumentului Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt în centrul oraşului Criuleni. Statuia din bronz are o înălţime de 4 metri şi o greutate de aproape 2 tone şi a fost realizată la Iaşi de sculptorul Constantin Crengăniş. Edificarea monumentului a costat 2 milioane de lei, dintre care mai mult de jumătate a fost alocată de liderul PLDM.

La eveniment au fost prezenţi preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, primul preşedinte al RM, Mircea Snegur, ÎPS Mitropolitul Vladimir, preşedintele raionului Criuleni, Vitalie Rotaru, locuitori ai oraşului.

Vlad Filat, care este şi ctitorul principal al monumentului, a declarat că mesajul pe care îl transmite statuia este unul de pace, chiar dacă marele domnitor este imortalizat cu sabia în mîini.

„Monumentul are o încărcătură simbolică deosebită. Pornind de la felul în care Ştefan cel Mare ţine sabia, mesajul este unul paşnic, dar, în acelaşi rînd, se vede că mîna este pregătită, în caz de nevoie, să ridice sabia pentru a apăra ţara. În cealaltă mînă, Ştefan ţine cetatea Soroca, cea care ne reprezintă ţara, o ţară care trebuie protejată şi dezvoltată. Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui important monument", a menţionat Vlad Filat.

La rîndul său, preşedintele raionului Criuleni, Vitalie Rotaru, a spus că acest monument reprezintă demnitatea neamului moldovenesc.

„Sîntem uniţi aici la o acţiune de o importanţă istorică pentru raionul Criuleni. Ştefan cel Mare a fost un om iscusit, strateg şi apărător al creştinătăţii. Mă mîndresc că am reuşit să înălţăm la Criuleni acest frumos monument. Cred că marele domnitor s-ar bucura", a spus Vitalie Rotaru.

După ceremonia festivă, Vlad Filat împreună cu Nicolae Timofti şi Mircea Snegur au depus flori la monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt.

ÎPS Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Vladimir, însoţit de un sobor de preoţi, a sfinţit statuia şi a oficiat un serviciu divin.

Ulterior, Vlad Filat a vizitat Tîrgul meşterilor populari şi a participat la inaugurarea unui segment de drum renovat în centrul oraşului Criuleni.

Sursa: PLDM.MD