VLAD FILAT A AVUT O ÎNTREVEDERE CU MEMBRII COMISIEI HELSINKI DIN SUA

În cadrul vizitei efectuate în Statele Unite ale Americii, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a avut o întrevedere cu membrii Comisiei Helsinki din SUA, senatorii Ben Cardin şi Roger Wicker. Dialogul a vizat sprijinul american direcţionat către Republica Moldova şi Ucraina, ce include şi suportul acordat în diversificarea surselor energetice regionale, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciul de presă al PLDM, în cadrul discuţiilor, Vlad Filat a reiterat importanţa sprijinului SUA pentru ţările din regiune şi le-a vorbit senatorilor despre planurile Republicii Moldova de asigurare a securităţii energetice prin diversificarea surselor de energie. În context, liderul PLDM a amintit despre inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni, subliniind necesitatea continuării acestui proiect.

Senatorul Ben Cardin a confirmat că ziua de 18 Septembrie, cînd Congresul şi Senatul SUA au dezbătut situaţia actuală din Ucraina şi din regiune, declarîndu-şi susţinerea pentru aceste state, a fost una memorabilă şi deosebit de importantă.

„Admirăm ce face Republica Moldova pentru a-şi asigura independenţa şi determinarea cu care înaintează spre atingerea obiectivului său de integrare europeană”, a menţionat Ben Cardin.

Senatorul Roger Wicker a specificat că susţine iniţiativa de lansare a exporturilor de gaz natural lichefiat în regiune şi consideră că Republica Moldova va putea beneficia direct în urma acestui proiect.

Oficialii americani au subliniat că SUA sprijină Republica Moldova în obiectivul său de edificare a unui stat democratic, european şi cu instituţii funcţionale puternice.