VIATA ESTE O LECTIE PERMANENTA

Pe muchia adevărului

Încercăm cu disperare să supraveţuim, să ne opunem unor norme şi reguli dea lungul întregii noastre vieţi. Pledăm pentru adevăr şi libertate, ne ţinem cu dinţii de ultimele noastre resurse vitale şi cautăm în continuare puteri de a rezista. Ţinem pieptul tuturor barierilor ce ne stau în cale încă de la prima data cînd simţim pamîntul rece şi dur sub picioare.

Încă ne mai căutăm pe noi, umblăm prin lume cu speranţa de a găsi acel loc pe care îl vom putea numi cu inima şi sufletul împăcat, casă. Locul unde ne vom putea cuibări la pieptul cuiva, simţindu-ne fericiţi şi într-un mod sau altul înteleşi. Înţeleşi nu numai de cel de lîngă noi, ci de toată lumea. Pînă la urmă cu toţii vrem să ne facem auziţi. Viaţa noastră transformîndu-se încet într-o luptă dură şi eternă. Luptăm cu formele de guvernare şi păpuşarii ce ne trag de aţe şi ne conduc. Cu cei ce ne cîrmuiesc după propriile dorinţe şi mofturi spre infern. Luptăm într-un final cu natura, cu cei din jur şi chiar cu noi înşine, cu propriile dorinţe şi valori morale, deci ne batem corp la corp cu tot ce ne înconjoară. Şi toate aceste înfruntări sînt în speranţa de a întîlni în cale succesul şi chiar însăşi fericirea, care totuşi sînt percepute de fiecare în modul său.

Viaţa noastră e bazată pe proriile ambiţii şi puteri, pe eforturile depuse şi paşii grei pe care îi facem spre ţelurile noastre. Cu cît mai mult muncim, cu atît mai mult obţinem şi aria posibilităţilor noastre se măreste considerabil. Pînă la urmă fiecare trebuie să plătească pentru tot ce are. Dacă comparăm viaţa cu o şcoală, atunci putem spune că toate eforturile şi eşecurile noastre reprezintă într-un mod sau altul taxa pentru lecţiile şi oportunităţile pe care ni le oferă în schimb. Viaţa e o lecţie în continuu, care ne dă ocazia de a învăţa şi deci niciodată nu trebuie să ne limităm în privinţa la ceea ce reprezintă cunoştinţele. Trebuie să fim mereu dornici de a cunoaste, de a fi curioşi şi de a pune mii de întrebari, de a fi mereu în căutare de raspunsuri, chiar dacă ştim cu certitudine că nimeni nu ne le va da, căci în fine nivelul nostru de inteligenţă este direct proporţional cu nivelul nostru de curiozitate. Un om înţelept e un om ce poate percepe minciuna şi poate mereau să facă alegerea corectă, căci trăim în perioada cînd minciuna persistă mereu, oriunde şi viitorul nostru depinde doar de deciziile noastre.

Victoria RÎNJA