VESTE BUNĂ PENTRU MOLDOVENI CARE LUCREAZĂ ŞI EXPORTĂ MĂRFURI ÎN SPANIA

Ţara coridelor a ieşit din recesiune

Institutul Naţional de Statistică (INE) a anunţat, joia trecută, că economia spaniolă a înregistrat o creştere de 0,3% în perioada octombrie-decembrie 2013, fiind al doilea trimestru de creştere consecutivă, pentru prima dată din 2011, relatează ECONOMICA.net. În trimestrul trei din 2013, creşterea PIB-ului Spaniei a fost de 0,1%. Pe ansamblul anului trecut, PIB-ul Spaniei s-a contractat cu 1,2%, după un declin de 1,6% în 2012, a anunţat Institutul Naţional de Statistică.

Datele publicate de INE sînt în concordanţă cu estimările analiştilor şi cu cele publicate săptămîna trecută de Banca Centrală a Spaniei, care a prognozat că PIB-ul ţării a înregistrat în trimestrul patru din 2013 o creştere de 0,3% comparativ cu precedentele trei luni.

Este clar că situaţia economiei se îmbunătăţeşte în acest an. Totuşi, este crucială îmbunătăţirea încrederii persoanelor fizice şi juridice în economie, în condiţiile în care şomajul rămîne la un nivel ridicat', a explicat economistul Josep Comajuncosa Ferrer, de la Esade Business School, în Barcelona. Numărul spaniolilor fără un loc de muncă a scăzut la sfîrşitul lui 2013, fiind primul declin anual din ultimii şase ani, conform datelor recente ale Institutului Naţional de Statistică (INE). Dar peste un sfert de milion de persoane şi-au pierdut locurile de muncă în 2013, rata şomajului urcînd la 26,03%, a doua cea mai ridicată din Europa, după Grecia.

Datele optimiste anunţate de INE au dus la scăderea randamentului obligaţiunilor guvernamentale spaniole la 3,72%, faţă de nivelul record de 7,75% în iulie 2012. Analiştii se aşteaptă ca datoria Spaniei să crească şi în următorii trei ani şi să depăşească 100% din PIB pînă în 2015, cel mai ridicat nivel din ultimii peste o sută de ani.

Spania a fost lovită dur în 2008 de spargerea bulei imobiliare şi începutul crizei financiare internaţionale, iar la debutul lui 2011 a intrat în a doua recesiune din ultimii cinci ani.

Vlad LOGHIN