Val de xenofobie si rasism impotriva africanilor din China, acuzati pe retele sociale ca aduc virusul inapoi in tara

Comunitatea africanilor din Guangzhou, China a intrat în alertă după ce pe rețelele sociale au fost distribuite informații referitoare la faptul că mai multe persoane din comunitate au fost lăsate fără locuințe, ca urmare a unui val de xenofobie generat de avertismentele Guvernului de la Beijing cu privire la cazurile importate de coronavirus, relatează CNN.

În orașul din Sudul Chinei, africanii au fost evacuați din casele pe care le aveau în chirie și respinși la hoteluri, deși mulți dintre aceștia nu aveau nici un istoric de călătorie în țări cunoscute drept focare de infecție cu coronavirus și nici nu intraseră în contact cu pacienți infectați.

CNN a intervievat peste 24 de persoane de origine africană care locuiesc în Guangzhou, majoritatea dintre aceștia povestind aceleași lucruri – au fost lăsați fără case, au fost testați aleatoriu și carantinați timp de 14 zile, neavînd nici un simptom și fără să fi intrat în contact cu vreun pacient infectat.

Totul are loc după ce presa chineză de stat a mediatizat puternic cazurile de coronavirus importate din străinătate și a încercat să dea vina pentru un posibil nou val de infectări pe străini. La începutul săptămînii, Președintele chinez, Xi Jinping, a îndemnat autoritățile să fie foarte atente la cazurile importate din alte țări.

Un alt aspect, însă, a primit mai puțină mediatizare – peste 90% dintre cei confirmați cu coronavirus și care erau considerați a fi „cazuri importate” erau deținători de pașaport chinez.

Guangzhou are, de ani de zile, cea mai mare comunitate de africani din China – în 2017, aproximativ 320.000 de africani au călători în și din Guanghzou, conform agenției chineze de stat Xinhua.

Ei spun că ostilitatea autohtonilor în ceea ce îi privește nu este ceva nou, însă criza coronavirusului a accentuat puternic tensiunile pre-existente. În 4 Aprilie, un comunicat arăta că un cetățean nigerian infectat cu coronavirus ar fi atacat o asistentă chineză care a încercat să îl oprească din a părăsi izolarea la spitalul din Guangzhou. Deși nu a existat nicio dovadă în acest sens, comunicatul a circulat rapid pe rețelele sociale, iar membrii comunității africane din zonă spun că în urma acestui caz a venit un val puternic de rasism și xenofobie împotriva lor.