VAL DE ATACURI AERIENE ALE RUȘILOR ASUPRA UCRAINEI

Rușii au lansat peste 110 rachete, cel puțin 10 morți

Rusia a lansat un val de atacuri cu rachete vineri dimineață asupra Ucrainei: în total circa 110 rachete au fost lansate asupra orașelor ucrainene. Cel puțin 10 persoane au murit și alte 60 au fost rănite în Kiev și alte regiuni bombardate, conform Reuters. Odesa a fost atacată azi noapte cu drone. Resturile unui aparat interceptat au lovit un bloc și au declanșat un incendiu, care a cuprins două etaje. Atacuri au avut loc și în orașele Harkov, din nord-est, și Liov, din vest - aproape de granița cu Polonia.

„O maternitate, școli, un mall, clădiri rezidențiale și case, un depozit comercial și o parcare. În Kiev, Liov, Odesa, Dnipro, Harkov, Zaporojie și alte orașe. Astăzi, Rusia a folosit aproape toate armele din arsenalul său: Rachete Kinjal, rachete S-300, rachete de croazieră și drone. Bombardierele strategicel au lansat rachete X-101/X-505. În total, circa 110 rachete au fost lansate asupra Ucrainei, majoritatea fiind doborîte”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o postare publicată pe contul de X/Twitter.

Explozii s-au auzit vineri dimineaţă la Kiev, unde „apărarea antiaeriană funcţionează activ” a anunţat primarul capitalei Vitali Kliciko, în timp ce o alertă aeriană generalizată pentru întreaga ţară a fost activată în jurul orei 5.00 GMT.

Rusia a lansat noi rachete vineri dimineață asupra Ucrainei. Odesa a fost atacată azi noapte cu drone. Resturile unui aparat interceptat au lovit un bloc și au declanșat un incendiu, care a cuprins două etaje. Atacuri au avut loc și în orașele Harkov, din nord-est, și Liov, din vest - aproape de granița cu Polonia.

Trei persoane au fost rănite într-o lovitură asupra Konotop, în regiunea Sumî, unde o clădire rezidenţială a fost lovită, potrivit administraţiei militare locale. Trei drone iraniene Shahed au fost distruse acolo, a anunțat armata.

Oraşul Harkov a fost ținta a cel puţin zece lovituri în două valuri, care potrivit primelor informaţii nu au provocat victime, a anunţat şeful administraţiei militare locale, Oleg Sînegubov. Cu toate acestea, un spital din cartierul Kîivski a fost avariat, a declarat poliţia locală. Primarul din Harkov, Igor Terehov, a precizat că loviturile au fost efectuate de rachete S-300 şi X-22 şi au întrerupt alimentarea cu energie electrică a transporturilor.

În Odesa, o clădire a fost avariată în urma unei lovituri în timpul nopţii, dar incendiul rezultat a fost stins rapid, a declarat primarul Ghennadi Truhanov.

În Liov, oraş vizat mai rar de atacuri, primarul Andri Sadovîi a vorbit despre "două lovituri" într-un atac efectuat cu "zece Shaded" în regiune. Oficialul a menţionat "un incendiu într-o instalaţie crucială", fără a oferi alte detalii.

Autorităţile au raportat de asemenea explozii în regiunea Nipro. Potrivit armatei, "rachete ghidate" au fost lansate de bombardiere ruseşti Tu95MS.

Joi, loviturile ruseşti au făcut trei morţi şi nouă răniţi în două sate din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, potrivit autorităţilor locale. Loviturile au loc după ce Rusia a confirmat marţi că una dintre navele sale a fost avariată într-un atac al Kievului în Crimeea anexată. Preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat de ministrul său al apărării, Serghei Şoigu, despre "daunele" suferite de marea navă de debarcare Novocerkassk. Armata ucraineană, la rîndul ei, a asigurat că a "distrus" această navă, despre care a susţinut că transporta drone Shahed, folosind rachete de croazieră.

Printre altele, Ministerul rus al Apărării a indicat vineri că a distrus o dronă ucraineană deasupra regiunii Kursk, la nord de graniţa cu Ucraina.

E a doua iarnă de război și Ucraina are nevoie disperată de ajutor. Dar noile pachete de sprijin din SUA și UE sînt blocate - cel din urmă de vetoul Ungariei. Așa că oficialii de la Kiev încearcă să organizeze o întîlnire față în față între președintele Volodimir Zelenski şi premierul Viktor Orban.

În paralel, Ucraina pregătește un summit dedicat formulei sale de pace, care pornește de la premisa că întreg teritoriul ucrainean trebuie eliberat. Zelenski spune că a implicat peste 80 de țări în acest proces și că tocmai a vorbit și cu papa Francisc.

Sursa: digi24.ro