VA FI CREAT PRIMUL CENTRU DE EXCELENŢĂ ÎN DOMENIUL TEHNOLOGIILOR INFORMAŢIEI

În cadrul Universităţii Tehnice din Moldova va fi creat primul Centru de Excelenţă în domeniul Tehologiilor Informaţiei din ţară. Un memorandum în acest sens a fost încheiat între Guvernul de la Chişinău, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Microsoft şi International Business Machines Corporation (IBM). În cadrul ceremoniei de semnare a memorandumului, premierul Iurie Leancă a reafirmat angajamentul Guvernului de a contribui la dezvoltarea tehnologiilor informaţionale în Moldova.

Potrivit Biroului de comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului, centrul va fi creat prin intermediul unui parteneriat public-privat şi va constitui o platformă educaţională interuniversitară. Instituţia va pune la dispoziţie laboratoare şi săli dotate cu echipamente de ultimă generaţie, programe educaţionale performante şi practice, tehnologii de ultimă oră şi un mediu de studiu tehnologic avansat şi va instrui anual circa o mie de tineri.

USAID va aloca pentru crearea Centrului de Excelenţă în domeniul Tehologiilor Informaţiei circa două milioane dolari SUA, timp de 3 ani. Aceste fonduri vor fi folosite pentru finalizarea construcţiilor spaţiilor, procurarea echipamentelor şi asistenţă tehnică pentru dezvoltarea capacităţii instituţionale. Contribuţia USAID va fi suplimentată la etapa iniţială de către corporaţiile multinaţionale IBM şi Microsoft. Pe viitor se preconizează atragerea în proiect a altor parteneri, atît companii private, cît şi donatori.

Sursa: IPN