Ursula von der Leyen anunta inca 2,5 miliarde de euro pentru Ucraina

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, Marţi după-amiază, transferul a 2,5 miliarde de euro Ucrainei, în cadrul asistenţei financiare pentru acoperirea nevoilor curente, în contextul războiului cu Rusia, informează mediafax.

„Comisia Europeană transferă Ucrainei încă 2,5 miliarde de euro. Plănuim să oferim 18 miliarde în 2023, prin tranşe constante, pentru remedierea urgentă a problemelor şi relansare rapidă, care să conducă la o reconstrucţie de succes”, a declarat Ursula von der Leyen, prin Twitter.

„Vom continua să susţinem Ucraina cît va fi necesar”, a susţinut preşedintele Comisiei Europene.

Însă premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat, Vineri, că se opune iniţiativei Comisiei Europene privind furnizarea de asistenţă financiară Ucrainei prin asumarea în comun a creditării de către statele Uniunii Europene. Comisia Europeană vrea să acorde Ucrainei asistenţă financiară de 18 miliarde de euro în 2023 pentru acoperirea necesităţilor energetice, a serviciilor medicale, plata salariilor şi a pensiilor. Refuzul Ungariei riscă să blocheze planul în Consiliul Uniunii Europene, unde este necesară unanimitate pentru aprobarea proiectelor de acest fel.

Viktor Orban a declarat că nu este de acord cu asumarea în comun de către statele Uniunii Europene a creditelor pentru finanţarea Ucrainei. Premierul Ungariei a cerut asumarea asistenţei financiare pentru Ucraina în mod „corect şi proporţional”. Viktor Orban a sugerat, potrivit site-ului Portfolio.hu, ca Bruxellesul să stabilească suma totală a fondurilor pe care să le ofere Ucrainei, subliniind că Guvernul de la Budapesta va contribui anual cu 60-70 de miliarde de forinţi (147-172 de milioane de euro) prin acorduri bilaterale cu Kievul. „Aceste sume ar fi furnizate de Ungaria din bugetul naţional, în cadrul acordurilor bilaterale”, a afirmat Viktor Orban.