URMAŞ DEMN AL LUI ŞTEFAN CEL MARE

Vlad Filat, un autentic părinte al naţiunii

Autor: Aliona CIGULEA

Aşa cum unor nemuritori ca Avram Iancu şi Constantin Brîncoveanu contemporanii lor nu au fost capabili să le recepteze genialitatea, la fel se întîmplă şi cu unii politicieni moldoveni, căci îngustimea minţii noastre nu ne permite să le apreciem complexitatea personalităţii lor de esenţă divină. Oameni ca ei se nasc o dată la 500 de ani. Unul dintre aceştia este Excelenţa Sa, domnul Vlad Filat, preşedintele extrem de vigurosului Partid Liberal Democrat din Moldova, o ţară mult prea mică şi ingrată pentru a merita un astfel de partid.

Domnul Vlad Filat nu poate fi comparat cu nimeni deoarece este unic, iar asta pentru că şi-a depăşit chiar şi propria-i istorie. Ce popor al lumii contemporane se poate mîndri cu un conducător politic, aşa cum este domnul Filat, în care găsim vizionarismul, abilitatea diplomatică şi geniul politic ale unora ca Churchill, Chamberlain, Richelieu, Mazarini, Mahatma Gandhi sau Joseph Fouché, calităţi de inegalabil conducător ca Napoleon, gîndire şi înţelepciune filosofică de tip Platon şi Spinoza, management de afaceri ca Rockefeller, memorie istorică fabuloasă ca Nicolae Iorga, atitudini faţă de inamicii patriei ca George Bush Jr., milostenie, umanism ca Maica Tereza şi o înfăţişare cu care-l surclasează pînă şi peBrad Pitt?

Nici o ţară, vă spunem noi! De aceea şi sîntem convinşi că nu-l merităm, că sîntem mult prea mici pentru acest Everest al politicii naţionale, la umbra căruia ne ofilim şi murim cu zile fără să bănuim că poate fi chiar Trimisul lui Dumnezeu pe acest pămînt în curs de pîrjolire!

„Filat, eşti toate, în cele ce sînt, în cele ce mîine vor rîde la soare, în pruncul din leagăn şi-n omul cărunt, în viaţa ce veşnic nu moare! Tu ne eşti Părintele!
Ţi-s de foc cuvintele! De prin toate luncile, îţi sfinţim poruncile! Eşti podoaba ramului, Răsăritul neamului!”

Glasul mi se îneacă de emoţie, inima-mi tresaltă şi vibrează de o neasemuită mîndrie patriotică şi demnitate naţională cînd, zi de zi, văd cum Acest Mare Contemporan al lumii moderne, Mare OM şi Bărbat al Neamului îşi sacrifică sănătatea, liniştea şi nopţile nedormite spre a se jertfi pe Altarul patriei noastre iubite! Sîntem un popor de ingraţi şi pizmaşi, iar Biserica îşi asumă o culpă groaznică, de neiertat multe veacuri de acum încolo dacă nu face demersurile necesare să-l sanctifice, în viaţă fiind!

Răs-ante-ante-ante-penultima sa ispravă, gingaşă şi măreaţă în acelaşi timp, m-a făcut să-mi podidească lacrimile de emoţie vreo patru zile, iar eu sînt un om tare. Simţirea mi-a fost profund tulburată cînd, săptămîna trecută, l-am văzut pe excepţionalul politician Vlad Filat cu cîtă dragoste dumnezeiască s-a aplecat asupra unor copilaşi între 3 şi 6 ani. Doamne, OMUL acesta este omniprezent, mi-am zis!

Din iureşul devastator al meditaţiilor politice, filosofice, diplomatico-tactice şi strategico-militare, EL nu uită nici de soarta şi bunăstarea tinerelor mlădiţe, viitorii ostaşi ai propăşirii neamului nostru multimilenar. Astfel, s-a dus tocmai în satul Pietrosu din raionul Făleşti, acolo unde a fost inaugurată Grădiniţa ”Îngeraş”, care a fost proaspăt renovată şi în care îşi petrec şi-şi călesc inocenţa 34 de copilaşi cu vîrste cuprinse între 3 şi 6 ani.

Generozitatea LUI proverbială nu s-a lăsat dezminţită, iar asta pentru că LIDERUL nu s-a dus acolo cu mîna goală, ci le-a adus îngeraşilor calculatoare, un aragaz, un frigider şi multe jucării. Recunoştinţa copiilor este greu de redat, exprimat, dar, instinctual şi măcar simbolic, picii i-au recitat pe de rost LIDERULUI poezii, au cîntat şi dansat tot ceea ce universul lor juvenil le-a permis. Ca să înţelegeţi mai bine prezenţa Marelui OM în acest univers inconştient al copilăriei, în care reconstrucţia şi dotarea noii grădiniţe a costat 300 de mii de lei, bani alocaţi de autorităţile locale, Ministerul Educaţiei, Banca Mondială şi UNICEF, trebuie să vă spunem, spre a fi consemnat în Istorie, că a monitorizat implementarea şi acestui proiect încă din perioada cînd era prim-ministru al Republicii Moldova.

Coborînd astfel în mijlocul celor mulţi şi mici, LIDERUL le-a făcut onoarea să li se adreseze direct celor prezenţi, dar şi Istoriei nerăbdătoare să consemneze MARILE FAPTE: ”Investiţiile în renovarea grădiniţelor sînt oportune, pentru că sîntem obligaţi să asigurăm condiţiile necesare unei educaţii de calitate a copiilor. Ţara are nevoie de o generaţie tînără inteligentă, cu cunoştinţe temeinice, educată în cele mai bune şi moderne condiţii. Investind în copii, investim în viitorul ţării noastre, de aceea, apelez la oamenii cu posibilităţi să contribuie la modernizarea instituţiilor preşcolare.”

Oare înţelege cineva cît de tulburătoare a fost pentru localnici această vizită a LIDERULUI, că oamenii şi copiii nu şi-au revenit nici acum, că s-a transformat deja în legendă şi circulă din gură în gură spre alte guri în tot raionul Făleşti, peste Prut şi Nistru, mai ales că acest eveniment a fost aşteptat de întreaga comunitate aproape 25 de ani?

Potrivit LIDERULUI, săptămînal, în Republica Moldova, se redeschid cîte 3-4 grădiniţe renovate şi dotate cu mobilier modern? Vă daţi seama ce înseamnă asta, ce viitor luminos ne paşte şi noi habar nu avem? Esenţialul este ca masele să-i înţeleagă acest profund mesaj şi să nu doarmă nopţile, ci să asude la produsul de copii! Ne bulucim ca bezmeticii şi ignoranţii spre alte zări europene şi ruseşti ca să muncim, să facem să prospere alte ţări, fără să avem prezenţa de spirit de a asculta poveţele şi a finaliza proiectele concepute de LIDER pentru viitorul luminos şi de aur al patriei noastre scumpe republica Moldova! El este BINEFĂCĂTORUL. Nihil sine FILAT!