UNIREA ROMANIEI CU REPUBLICA MOLDOVA, „O AFACERE DE TIP BASESCU”

În 2020, Moldova va fi iarăşi sub asediul unioniştilor

Vineri, 24 Ianuarie, de ziua unirii de la 1859 a Moldovei cu Ţara Românească, fostul Preşedinte al României, Traian Băsescu, în stilu-i deja caracteristic, a afirmat că cel mai important obiectiv al României este reunificarea cu Republica Moldova. "Eu cred că nu există obiectiv mai mare acum pentru România decît reunificarea. Unii spun că ne costă bani. Da, ne costă bani, dar cu cît întîrziem, cu atît va fi mai scumpă reunificarea. Alţii spun ce ne aduce nouă reunificarea cu Republica Moldova. Dincolo de reîntregirea ţării, care este un obiectiv fundamental şi de revitalizare a naţiunii, reunificarea ne aduce foarte multe din punct de vedere economic. Imaginaţi-vă potenţialul agricol al României pus lîngă potenţialul agricol al Republicii Moldova. România ar deveni o adevărată putere agricolă. (...). Este şi o creştere a populaţiei României cu 3,5 - 4 milioane, asta înseamnă creşterea puterii de vot în UE. (…) Nu există un alt obiectiv care să se compare cu acesta şi facem prea puţin pentru ca acest lucru să se întîmple şi ceea ce mai facem mai facem şi prost", a declarat Băsescu la Convenţia Românilor de Pretutindeni, citat de Agerpres.

Ca fost Preşedinte al României, precum şi în întreaga lui activitate politică de după 1990, cu tot trecutul lui de marinar şi comandant de navă colaborator destoinic al fostei Securităţi comuniste, Băsescu a demonstrat că este incapabil să elaboreze vreun măcar vag proiect de ţară pentru România, pentru români, în general, pentru bunăstarea lor elementară. El este un lider al celor uşor de prostit pentru că are capacitatea formidabilă de a-şi face credibile toate inepţiile, aventurile politice ieftine şi populismul lui de tip comunist totalitar.

Acum o să vă traduc afirmaţiile lui citate mai sus, mai bine zis ce ar însemna unirea României cu Republica Moldova din perspectivele lui Băsescu şi ale unioniştilor români, nu şi moldoveni. Pentru ei, Republica Moldova este un teritoriu ce trebuie ocupat pentru potenţialul lui agricol şi vinicol, teritoriu care nu poate fi administrat decît de către pricepuţii vătafi români. Moldovenii de aici ar urma să fie un fel de „români etc.”, care trebuie să completeze populaţia unei Românii depopulată de cel puţin 5 milioane de români fugiţi din ţară şi din cauza unor conducători ca Băsescu.

Totodată, în contextul „afacerii unioniste” a lui Băsescu, ţinînd seamă de toate standardele româneşti din toate instituţiile de stat din actualul teritoriu al Republicii Moldova, tot ceea ce înseamnă şef, de la cel mai mărunt şi pînă la cel mai mare, ar urma să fie român nativ, nicidecum moldovean, vă asigur! Nu intru în detalii pentru că am mai scris despre aceasta!

Scriam mai sus despre neputinţa lui Băsescu de a fi un adevărat lider naţional, un politician vizionar şi capabil să lase ceva notabil în urmă ţării pe care a cîrmuit-o, care să fie citat în cărţile de istorie drept pildă pentru urmaşii săi. Ca să nu creadă cineva că îl atac nefondat, animat fiind de meschine jocuri publicistice, vă ofer cîteva fragmente dintr-un editorial semnat de către cunoscutul şi versatul publicist român Cornel Nistorescu, directorul publicaţiei „Cotidianul”. Nistorescu a publicat acest editorial în ziua de 3 August 2017, sub titlul „Unirea Moldovei, o afacere de tip Băsescu”, şi iată ce scria:

„Marele scamator al utilizării acestui sentiment (al unirii celor două ţări; n. aut.) a fost și este Traian Băsescu. Relația cu Moldova i-a asigurat președintelui Băsescu în cei 10 ani de mandat un obraz de o anume paloare patriotică. Acordarea de cetățenii a devenit și ea o formă de sporire a electoratului băsist. Moldovenii, prizonieri ai discursului patriotic de tip Cațavencu, practicat de Băsescu mai ales peste Prut, l-au ajutat pe sinistrul personaj să acceadă și în Parlament cu o formațiune politică ridicolă. Fără voturile din circumscripțiile românești din Moldova, Traian Băsescu ar fi astăzi doar o caricatură politică menită a le reaminti românilor de cei 10 ani de deteriorare gravă a tuturor instituțiilor publice ale Românei. (…)

Să nu vă imaginați că moldovenii mureau de dorul și de dragul lui Traian Băsescu! Au destui politicieni și destule partide care se chinuiesc să-și sporească anvergura politică fluturînd steagul Unirii. Disprețuit în România, Traian Băsescu s-a gîndit că singurul loc în care mai poate încerca este în Moldova: și s-a folosit de cei cîțiva care să lanseze Partidul Unității Naționale. Cam în același stil s-a folosit și în România de instituția prezidențială și de resursele acesteia pentru a scoate din pălărie Mișcarea Populară, acest partid mai degrabă marinăresc decît politic. (…) Nu ştiu cum să le transmit moldovenilor o simplă invitaţie la precauţie. I-o fi ajutat Traian Băsescu la obţinerea cetăţeniei şi a paşapoartelor de călătorit în Uniunea Europeana, dar măcar aceia care s-au oprit în România ar putea vedea la ce infern a contribuit şi de care nu mai putem scăpa.” (Cornel Nistorescu)

Dacă nu ar fi un manipulator şi un mincinos care frizează nemernicia, Băsescu ar trebui să recunoască o realitate crudă şi că s-a înşelat în privinţa „conştiinţei româneşti” a moldovenilor cărora şi el le-a oferit cu generozitate cetăţenie şi paşapoarte româneşti. Cu excepţia celor mai puţini care chiar s-au stabilit în România, toţi ceilalţi, grosul sutelor de mii, şi-au luat cetăţenie română nu pentru că s-ar simţi români, ci pentru paşaportul românesc, care le-a permis să circule liber, fără vize, în UE şi în numeroase alte state, ţări în care şi-au găsit munci plătite onorabil şi în care s-au şi stabilit definitiv, cît mai departe de România. Acesta este şi motivul real pentru care printre sutele de mii de moldoveni cu cetăţenie română nu găsim, la alegeri parlamentare şi prezidenţiale, măcar o sută de mii care să voteze „patriotic, din dragoste faţă de România, cu conştiinţă românească şi spirit cetăţenesc de responsabilitate”. Tot din acelaşi motiv, partidele unioniste de aici par mai degrabă nişte SRL-uri de familie.

Nefiind capabil să fie sincer cu el însuşi şi chiar cu propria-i familie, după cum constata acelaşi Nistorescu, Băsescu nu poate fi sincer nici cu moldovenii. Altminteri ar recunoaşte că toate sondajele de opinie sînt manipulate ca să prezinte statistici umflate, false cu aşa-zişi unionişti mereu în creştere numerică. Dincolo de toate aceste minciuni unioniste, există o altă statistică, una reală pe care noi o cunoaştem, dar care este ascunsă de unioniştii lui Băsescu. Potrivit acesteia, România e pe locul 9 în topul de destinaţie a moldovenilor emigranţi. Asta neînsemnînd că între timp nu continuă să plece din România. Spre exemplu, am la îndemînă informaţii furnizate de misiunile diplomatice consulare ale Republicii Moldova, care au oferit datele statistice cu numărul de moldoveni stabiliţi în diferite ţări pe întreg parcursul anului 2015. Iată tabloul pînă la locul în care se poziţionează România:

Federaţia Rusă – 477.949, Italia – 142.266, SUA, în 2014 – 47.554, Canada – 17.565, Ucraina – 17.237, Spania – 16.202, Germania – 14.815, Israel – 13.005, România – 9.277. Ca să vedeţi cîţi se consideră români, deşi nu credem că au rămas toţi pe loc.

„Un factor important care distorsionează veridicitatea statisticilor naționale în privința fluxului migrațional este că o bună parte din moldovenii plecați în Occident, în special în ultimii ani, o fac cu ajutorul pașaportului românesc. Or, cea mai mare parte a cetățeniilor române acordate moldovenilor a avut loc începînd cu anul 2009, și deoarece pașaportul romanesc oferă libertate deplină de circulație, ședere și muncă pe teritoriul UE, moldovenii profită din plin de acest avantaj. Prin urmare, cazurile în care cetățenii moldoveni sînt de mult timp plecați peste hotare cu pașaport românesc sînt la scară largă. În schimb, pentru statisticile naționale, acești cetățeni rămîn oficial rezidenți domiciliați în Republica Moldova”, notează furnizorii datelor de mai sus.

În concluzie, după ce ne-am lămurit că unirea României cu Republica Moldova este „o afacere de tip Băsescu”, urmează ca să vedem dacă anul acesta, 2020, ţara va fi iarăşi sub un asediu al minorităţii unioniste în perspectiva alegerilor prezidenţiale, dar şi pentru că unioniştii, politicieni români şi structuri ale serviciilor secrete i-au declarat război total lui Igor Dodon!

Mihai CONŢIU