Un Tribunal rus a decis plasarea în detenţie provizorie la Moscova a unui american acuzat de trafic de droguri

Un Tribunal rus l-a plasat în detenţie provizorie pe un cetăţean american acuzat de trafic de droguri, într-un context de tensiuni puternice între Moscova şi Washington legate de conflictul din Ucraina, transmite AFP, potrivit agerpres.  

Potrivit Tribunalului Hamovniceski din Moscova, Travis Leake, ”un fost paraşutist şi muzician american, este acuzat că a organizat vînzarea de droguri unor tineri”, o infracţiune pasibilă de mai mulţi ani de închisoare.

”Leake va rămîne în detenţie pînă la 6 August 2023 în aşteptarea eventualului său proces, detenţia preventivă putînd fi prelungită”, a adăugat Tribunalul, pe reţeaua Telegram.

Potrivit CNN, americanul arestat este un muzician şi producător muzical care locuieşte în Rusia de mai mulţi ani.

Arestările de cetăţeni americani în Rusia s-au înmulţit în ultimii ani pe fondul deteriorării relaţiilor între Moscova şi Washington, ajunse la un nivel extrem de scăzut după declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

Washingtonul a acuzat Moscova că arestează arbitrar americani pentru a-i folosi ca monedă de schimb pentru ruşi încarceraţi în SUA.

În Martie, serviciile de securitate ruse l-au arestat pe jurnalistul american Evan Gershkovich, pentru acuzaţii de spionaj pe care acesta le respinge.

Un alt american aflat în detenţie în Rusia este Paul Whelan, fost puşcaş marin, care execută o pedeapsă de 16 ani de închisoare pentru spionaj.

În Decembrie, Moscova şi Washingtonul au procedat la un schimb de deţinuţi, între baschetbalista americană Brittney Griner şi comerciantul de arme rus Viktor Bout.