UN SFERT DE MILION DE OAMENI AU SOLICITAT CETATENIA UNUI STAT CARE NU EXISTA

„Aproximativ 250 de mii de oameni au solicitat cetăţenia Leberland-ului în mai puţin de două săptămîni”, a declarat politicianul ceh Vit Edlicica pentru agenţia de presă CTK din Cehia, preluată de The Washington Post.

Mai mulţi potenţiali cetăţeni ai Liberland-ului vor avea, probabil, un şoc. În primul rînd, la momentul difuzării acestei ştiri, nu era clar dacă există

statul, a cărei cetăţenie au solicitat-o.

Dacă există, înseamnă că e cel mai nou stat din Europa. Vit Edlicica a proclamat Republica Liberă Liberland drept stat suveran la 13 aprilie 2015. Politicianul ceh, cunoscut pentru viziunile sale eurosceptice şi libertine, pretinde la un teritoriu situat între Croaţia şi Cehia, pentru a înfiinţa statul respectiv.

Potrivit lui Edlicica, viitorul stat va fi un adevărat paradis pentru cetăţenii lui. Impozitele le vor plăti numai doritorii, iar puterea statului va fi strict limitată. Pe site-ul creat deja oricine poate solicita cetăţenia Liberland-ului, cu condiţia că nu are antecedente penale şi nu are viziuni comuniste, fasciste sau extremiste.

Edlicica nu este primul om care şi-a proclamat propriul stat. Un cetăţean al Sudanului de Nord a mai proclamat în anul 1967 un teritoriu, situat între Sudan şi Egipt, drept stat.

Pe cît de serios se poate de vorbit despre Liberland? Recent un grup de jurnalişti au vrut să viziteze acest „stat”, însă au fost opriţi de grănicerii croaţi. Aceştia au spus că drapelul Liberland-ului a fost scos.

Croaţia şi Serbia nu au făcut, deocamdată, declaraţii despre noul său vecin.