Un român, cetățean austriac, a intrat în greva foamei, în semn de protest față de xenofobia din Austria

Un român stabilit în Austria de aproape patru decenii a intrat în greva foamei după ce a fost pus la punct de nenumărate ori din cauza originii sale, potrivit StiriDiaspora, în preluare Adevărul.ro. Picătura care a umplut paharul a fost cînd drapelul românesc a fost aruncat la gunoi de vecini.

Cetățeanul austriac, născut în România, spune că a ajuns la capătul răbdării și mărturisește că a intrat în greva foamei pentru a atrage atenția asupra consecințelor grave ale violenței și urii.

Cu lacrimi în ochi, bărbatul a povestit pentru presa austriacă despre experiențele sale cu rasismul.

A fugit din România în anii '80 pentru a scăpa de regimul dictatorului Nicolae Ceaușescu. A solicitat azil politic în Austria și a găsit aici adăpost și protecție, iar, între timp, românul a primit și cetățenie austriacă. 

Are o viață bună în Austria și n-ar avea nimic de reproșat cu excepția manifestărilor de rasism la care a fost supus. 

„Declarațiile rasiste m-au împins la limită. Din nou și din nou aud: «Tu G'sindel», «Străin de rahat». Cu timpul, din păcate, te obișnuiești cu ura, dar vine un moment în care nu mai poți suporta. De aceea, am cedat și a trebuit să mă duc la spital”, a mărturisit bărbatul.

Factorul decisiv a fost o ceartă cu vecinii, care s-ar fi arătat jigniți de faptul că asculta muzică românească și că a arborat și steagul țării sale de origine, România. Potrivit bărbatului, drapelul românesc a fost aruncat la gunoi de către vecini.

„Așa cum steagul a fost aruncat la gunoi, așa mă simt și eu – ca un gunoi”, a relatat austriacul cu origini românești, care a mărturisit că repetatele hărțuiri de care a avut parte l-au băgat în spital. 

„Sunt hotărît să merg pînă la capăt. Rasismul trebuie să ia sfîrșit și pentru asta sunt aici”, spune bărbatul, care vrea, prin greva foamei, să atragă atenția și să protesteze față de xenofobie și violență”.