Un om de Neanderthal, cel mai vechi caz de transmitere a unei boli de la animal la om. Boala e in aceeasi categorie cu COVID-19

Un grup de oameni de știință care studiază cazuri de boală din antichitate au descoperit cel mai vechi caz dovedit de boală care a fost transmisă de la animal la om. Din aceeași categorie fac parte boli precum Covid-19, rabia și SIDA, scrie CNN.

Victima este un om de Neanderthal care a murit acum 50.000 de ani și care probabil că s-a îmbolnăvit în timp ce tăia sau gătea carne crudă. Oasele fosilizate ale omului primitiv au fost găsite în 1908 într-o peșteră de lîngă satul La Chapelle-aux-Saints din Franța.

Cînd a fost descoperit, „bătrînul din La Chapelle” a fost primul schelet aproape complet al unui om de Neanderthal și unul dintre cele mai bine studiate. După mai bine de un secol, oasele lui ne mai oferă încă informații noi despre viețile oamenilor de Neanderthal, hominizi ai epocii de piatră care au trăit în Europa și Asia și au dispărut acum 40.000 de ani.

Omul de Neanderthal avea în jur de 60 de ani cînd a murit și suferea de o formă avansată de osteoartrită care îi afecta coloana vertebrală și articulația șoldului. În urma unei analize realizate de dr. Martin Haeusler, specialist în medicină internă, s-a ajuns la concluzia că unele dintre leziunile oaselor nu se pot pune pe seama artrozei.

„Ne-am dat seama că unele din aceste schimbări patologice sunt cauzate de procese inflamatorii”, a declarat Haeusler. Acesta a comparat leziunile cu cele provocate de alte boli și a ajuns la diagnosticul de bruceloză. Descoperirea a fost publicată în revista Scientific Reports luna trecută.

Ce este bruceloza – boala pe care omul de Neanderthal a contactat-o de la un animal

Bruceloza este o boală foarte răspîndită în zilele noastre. Oamenii se îmbolnăvesc, de obicei, atunci cînd intră în contact direct cu animale infectate, cînd consumă produse de origine animală contaminate sau prin inhalarea bacteriei din aer, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Cele mai multe cazuri de bruceloză se înregistrează la oameni care au consumat lapte nepasteurizat sau brînză obținute de la capre sau oi infectate. Boala face parte din categoria zoonozelor, infecții contagioase transmise de la animal la om, în rîndul cărora se regăsește și Covid-19. 

Boala cauzată de bacteriile Brucella pot provoca o serie lungă de simptome, cum ar fi febra, durerile musculare și transpirația excesivă. Poate dura de la cîteva săptămîni pînă la mai multe luni și, chiar, ani. Bolnavii pot fi afectați de probleme de lungă durată precum dureri articulare, dureri de spate, inflamații testiculare ce pot duce la infertilitate și inflamația valvelor inimii – cea mai frecventă cauză a decesului provocat de boală.

Înainte de noua descoperire, cea mai veche formă a bolii la un om fusese înregistrată în cazul scheletelor de Homo sapiens din epoca bronzului, care datează de acum 5.000 de ani.

Boala luată de la reni, bizoni sau marmote. Mamutul – ferit de bruceloză

Haeusler spune că omul de Neanderthal a făcut boala atunci cînd tăia sau gătea un animal care fusese vînat. Carnea infestată ar fi putut să provină de la o oaie sălbatică, un bizon, ren, iepure sau o marmotă – animale care făceau parte din dieta normală a unui om de Neanderthal.

Mamuții și rinocerii lînoși, cele două specii de animale mari pe care oamenii de Neanderthal le vînau, nu sunt printre posibilii vinovați. Bruceloza nu a fost detectată pînă acum la nici una dintre speciile înrudite cu cele două animale și care trăiesc în ziua de azi.

În ciuda efectelor bolii și a vîrstei înaintate, în special pentru acea vreme, „bătrînul din La Chapelle” era capabil să meargă cu spatele drept. Înainte să își dea duhul, omul de Neanderthal își pierduse aproape toți dinții, iar la finalul vieții a fost, cel mai probabil, hrănit de ceilalți membri ai tribului său.