Un ofiter german, care s-a dat drept refugiat sirian, a fost trimis din nou in spatele gratiilor

Un ofiţer din Armata germană (Bundeswehr) suspectat de terorism de extremă dreapta a fost plasat din nou în arest, a anunţat Luni un reprezentant al Tribunalului din Frankfurt (Sud-Vestul Germaniei), potrivit DPA şi agerpres.

Bărbatul, identificat drept Franco A. conform legilor germane privind confidenţialitatea, a fost arestat Duminică de o unitate specială a Poliţiei.

În timpul unui control de identitate desfăşurat Sîmbătă seară în oraşul Offenbach, autorităţile au descoperit asupra lui Franco A. obiecte care pot fi considerate dovezi, a explicat o reprezentantă a Tribunalului.

Ulterior, Sîmbătă seară a fost emis un mandat de arestare.

Militarul făcea din mai 2021 obiectul unui proces judiciar la o instanţă superioară din Frankfurt pentru acuzaţia de pregătire a unui act grav de violenţă împotriva statului.

Biroul procurorului federal l-a acuzat, de asemenea, de încălcarea legislaţiei privind armele, controlul armelor de război şi substanţele explozive, precum şi de furt şi fraudă.

Acuzatul a pretins că este refugiat sirian, conform procurorilor. Conform actului acuzării, el dorea să pună pe seama migranţilor responsabilitatea acţiunii teroriste pe care o plănuia, cu scopul de a fractura şi mai mult societatea germană, profund divizată de primirea masivă a migranţilor decisă de cancelarul de la acea vreme, Angela Merkel.

În Iarna anului 2015, într-o perioadă de vîrf a valului de migranţi veniţi în Germania, pentru a-şi face o ”idee proprie” şi a testa sistemul, Franco A., în vîrstă de 32 de ani, s-a prezentat la un centru de azil pentru refugiaţi din apropiere de Frankfurt, sub identitatea David Benjamin.

”M-am îmbrăcat cum mi-am imaginat că ar fi cineva care a făcut mii de kilometri pentru a ajunge în Germania”, a rememorat el în faţa judecătorilor în mai 2021, într-o mărturie în care a amestecat povestea sa cu revendicări politice, mergînd pînă la a o acuza pe Angela Merkel că nu a reuşit să protejeze ”poporul german” în faţa pericolului imigraţiei masive.

După ce a ajuns la acel centru de azil din Frankfurt, acolo i s-a cerut să se prezinte ”în două zile” la centrul regional de primire din Giessen. Atunci a ”început să facă cercetări” pentru a prezenta ”o poveste credibilă”. Creştin şi sirian din Damasc, avînd origini franceze, David Benjamin nu a reuşit niciodată să înveţe bine limba arabă, întrucît a urmat o şcoală franceză – aceasta era legenda cu care Franco A. a ales să păcălească autorităţile germane.

El a fost la un pas să se deconspire cînd, din reflex, i-a răspuns în limba germană unui angajat al centrului pentru refugiaţi. ”Am remarcat faptul că nu exista nici un control, nici un protocol pentru a afla unde era fiecare (refugiat) la un moment dat”, explica în mai anul trecut militarul care se dădea drept refugiat. Prin urmare, el putea ieşi în voie de acolo şi a reuşit să-şi ducă viaţa dublă, între cazarmă şi centrul de primire. Păstra contactul cu ceilalţi refugiaţi cu ajutorul unui smartphone rudimentar şi unei cartele prepay, dar ”Armata era prioritatea”.

Franco A. a fost în final arestat la începutul anului 2017, cînd încerca să-şi recupereze pistolul ascuns într-o toaletă a aeroportului din Viena. Amprentele sale au relevat atunci similitudinea cu cele ale ”refugiatului” sirian David Benjamin.