UN NOU PROIECT DE SUSTINERE A INVATAMINTULUI PROFESIONAL TEHNIC VA FI LANSAT IN ACEST AN

Un proiect de susţinere a formării profesionale duale, în special pentru meseriile din domeniul agriculturii şi industriei alimentare, va fi lansat în toamna anului curent în cîteva şcoli profesional tehnice din ţară.

Viceministrul Educaţiei, Loretta Handrabura, a declarat că proiectul va contribui la racordarea sistemului educaţional la cerinţele pieţei muncii. „Modelul de învăţare în întreprindere ne va ajuta să sporim calitatea studiilor, fapt care va duce la racordarea sistemului educaţional la cerinţele pieţei muncii”, a menţionat Loretta Handrabura.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în cadrul formării profesionale duale, întreprinderile preiau rolul instruirii practice a elevilor, iar în anumite cazuri şi a celei teoretice. Acest sistem de formare profesională este aplicat în prezent în cadrul a trei meserii de la şcoala profesională nr. 5 din Bălţi, în parteneriat cu o companie germană.

Proiectul va facilita implicarea mediului privat în procesul de instruire duală, astfel ca pe viitor mai multe companii din ţară să ofere platforme de pregătire practică pentru elevi din mai multe şcoli profesional tehnice. Acesta va fi implementat de Ministerul Educaţiei în comun cu Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi este sprijinit de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei. Valoarea totală a proiectului este de două milioane de euro.

În prezent, în Republica Moldova funcţionează 61 de instituţii de învăţămînt profesional tehnic, inclusiv 13 şcoli de meserii şi 2 şcoli private.

Sursa: Moldpres