Un nou pachet de asistenţă militară americană pentru Ucraina, iar Zelenski are întîlniri la vîrf în Franţa

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski face o vizită de stat în Franţa, cu ocazia comemorării a 80 de ani de la debarcarea aliată în Normandia, prilej cu care se va întîlni cu omologii săi american şi francez, Joe Biden, respectiv Emmanuel Macron, transmit Vineri Reuters şi dpa, scrie Agerpres.

Liderul de la Kiev urma să se întîlnească în cursul dimineţii cu ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, apoi să viziteze sediul din Versailles al producătorului de armament KNDS. În program este prevăzută ulterior primirea de către Macron la Palatul Elyssee, sediul Preşedinţiei Franţei. Cea mai înaltă instituţie a statului francez a anunţat deja intenţia KNDS de a deschide o uzină de producţie în Ucraina.

Zelenski va discuta faţă în faţă cu Biden pentru prima dată după vizita făcută la Washington în Decembrie anul trecut.

Atunci, cei doi şefi de stat se confruntau cu opoziţia republicanilor americani faţă de suplimentarea ajutoarelor pentru Ucraina; acum, liderul de la Casa Albă va prezenta pachetul de armament în valoare de 225 de milioane de dolari pe care l-a obţinut pentru Kiev. Printre altele, afirmă surse ale agenţiei Reuters, ucrainenii ar urma să primească muniţie de artilerie şi rachete interceptoare pentru apărarea antiaeriană.

Jon Fineri, adjunct al consilierului naţionale pentru securitatea SUA, a afirmat, Joi, că aceste două categorii de armament ar putea fi utile Ucrainei în cantităţi oricît de mari, însă americanii nu au posibilităţi suficiente. El a adăugat că războiul din Ucraina este şi o competiţie între fabricile din SUA, Europa şi Ucraina.

Biden şi-a schimbat poziţia săptămîna trecută şi este acum de acord ca Ucraina să folosească armamentul furnizat de Statele Unite pentru a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei care susţin ofensiva rusă din regiunea ucraineană Harkov.

Va urma o nouă întîlnire între cei doi în Italia, la summitul G7 de săptămîna viitoare. Cele mai dezvoltate ţări ale lumii vor dezbate posibilitatea ca Ucraina să primească 50 de miliarde de dolari din activele Rusiei blocate după invazia rusă pe teritoriul ucrainean.
Negocierile în acest sens sunt încă în curs, a declarat Joi Daleep Singh, adjunct pentru problemele economice internaţionale al consilierului naţional pentru securitatea SUA. El a anunţat că în acest scop urmează să se întoarcă în Italia Vineri.

Macron a anunţat că în timpul vizitei lui Zelenski va comenta despre posibilitatea desfăşurării în Ucraina a unor instructori militari francezi.

Oficial, nu există deocamdată misiuni occidentale de instruire în Ucraina a forţelor Kievului şi nu se ştie dacă iniţiativa Franţei va fi urmată şi de alte state. În Februarie, preşedintele francez vorbise chiar despre posibilitatea trimiterii de trupe, subiect care a provocat o dezbatere aprinsă în cadrul NATO.