Un Nord-coreean a fost extradat in America si condamnat la aproape patru ani de inchisoare pentru spalare de bani

Spionul Nord-coreean Mun Chol Myong, prima persoană din Coreea de Nord extrădată în Statele Unite, a fost condamnat, Vineri, la aproape patru ani de închisoare pentru participarea la o schemă de spălare de bani menită să eludeze sancţiunile impuse ţării asiatice, transmite EFE.

Mun, în vîrstă de 55 de ani, a fost arestat în 2019 în Malaezia şi extrădat, în 2022, în SUA, unde s-a declarat vinovat de toate cele cinci capete de acuzare privind spălarea de bani care îl vizau pentru a evita să ajungă la proces.

Un Tribunal din Washington D.C. l-a condamnat, Vineri, pe Mun la 45 de luni de închisoare pentru transferul, în perioada 2013-2018, a peste 1,2 milioane de dolari către entităţi din Coreea de Nord sancţionate de SUA, a informat Departamentul Justiției.
"Mun este primul cetăţean din Coreea de Nord extrădat în SUA şi va fi deportat din ţară odată ce îşi va fi ispăşit pedeapsa", a adăugat sursa citată.

Potrivit SUA, Nord-coreeanul lucra pentru serviciile de informaţii de la Phenian şi a creat împreună cu alţi parteneri o reţea de companii-fantomă şi falsifica registre contabile pentru a păcăli băncile şi a transfera banii în Coreea de Nord. (AGERPRES)