Un grup de luptători ruşi pro-ucraineni declară că a ocupat un sat în Rusia

O grupare de combatanţi ruşi susţinuţi de Ucraina a anunţat, Marţi, că a preluat controlul asupra unui sat în Rusia situat în apropierea graniţei ucrainene, în cadrul unor incursiuni terestre în regiunile ruse Kursk şi Belgorod, ce survin concomitent cu un atac masiv ucrainean cu drone şi rachete asupra unor ţinte multiple pe teritoriul Rusiei şi care a avariat serios o rafinărie, relatează agenţiile AFP şi EFE.

"Satul Tiotkino, în regiunea Kursk, este complet sub controlul forţelor de eliberare ruse", afirmă, pe Telegram, gruparea formată din combatanţi ruşi pro-ucraineni autointitulată "Legiunea Libertăţi Rusiei". "Armata lui Vladimir Putin părăseşte rapid satul, lăsînd în urmă provizii şi arme grele", mai susţine aceeaşi grupare.

În paralel, în unul dintre cele mai puternice atacuri ucrainene cu drone asupra Rusiei de la începutul războiului declanşat de aceasta din urmă în Februarie 2022, Armata rusă afirmă că a doborît 25 de drone deasupra mai multor regiuni ruse, inclusiv Moscova, Leningrad, Belgorod, Kursk, Briansk, Tula şi Oriol. Sunt raportate, între timp, mai multe alte atacuri.

Oficiali ruşi afirmă că dronele ucrainene au ţintit în special o serie de instalaţii energetice, declanşînd un incendiu la rafinăria de petrol NORSI. Potrivit unor surse din industria petrolieră citate de Reuters, unitatea principală de distilare a rafinăriei este avariată, ceea ce înseamnă că cel puţin jumătate din producţia acestei rafinării este oprită.

Rusia şi Ucraina au folosit fiecare drone în atacuri reciproce asupra infrastructurilor critice, instalaţiilor militare şi concentrărilor de trupe în cei doi ani de război, Kievul axîndu-şi în ultimele luni loviturile cu drone asupra infrastructurii energetice ruse, cum ar fi rafinăriile sau depozitele de petrol.

O dronă s-a prăbuşit Marţi şi peste sediul Primăriei din Belgorod, oraş rus situat în apropierea graniţei ucrainene, potrivit guvernatorului local Viaceslav Gladkov.

La Moscova, Ministerul rus al Apărării a scris, într-un mesaj postat pe Telegram, că "formaţiunile teroriste ucrainene, cu sprijinul tancurilor şi vehiculelor blindate de luptă, au încercat să invadeze teritoriul Federaţiei Ruse", referindu-se la incursiunile combatanţilor ruşi pro-ucraineni în regiunile Kursk şi Belgorod. Atacatorii, susţine acelaşi Minister, au fost respinşi de trupele ruse, cu sprijinul aviaţiei şi artileriei, care le-au provocat 60 de morţi.

La rîndul său, purtătorul de cuvînt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a denunţat "activitatea teroristă" ucraineană desfăşurată înaintea alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc în Rusia de Vineri pînă Duminică. "Militarii noştri fac tot ce este necesar. Sistemul de apărare antiaeriană funcţionează. Desigur, continuă activitatea teroristă ucraineană, încercările regimului de la Kiev de a ataca instalaţii civile", a spus Peskov.

În acest timp, pe frontul din Ucraina, Armata rusă a susţinut Marţi că a ocupat încă un sat în Ucraina, satul Nevelské, în apropierea oraşului Doneţk, la o zi după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase că Armata ucraineană a stopat înaintarea Armatei ruse revenite în ofensivă după eşecul contraofensivei ucrainene din Vara trecută.