UN FESTIVAL DE MUZICĂ VIOLONISTICĂ A ÎNCEPUT LA CHIŞINĂU

Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Violonistică „Regina Vioară” a început pe 3 septembrie la Chişinău. Evenimentul se va desfăşura pînă la 6 septembrie şi reuneşte violonişti din Israel, SUA, România, Republica Moldova.

La actuala ediţie a festivalului participă Orchestra Simfonică şi Capela Corală Academică „Doina” a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, precum şi Orchestra Naţională de Cameră. În calitate de solişti vor evolua violoniştii Ilya Konovalov (Israel), Artur Kaganovskyi (SUA), Eszter Szilveszter (România), precum şi numeroşi tineri violonişti din Republica Moldova, printre care Ionel Manciu, Dan-Iulian Druţac, Marin Bunea, Simion Goia-Feraru. În calitate de invitat special, va evolua renumitul violonist român Alexandru Tomescu.

Ceremonia de inaugurare a festivalului a avut loc pe 3 septembrie la Filarmonica Naţională şi a fost urmată de un concert, dedicat celei de-a 80-a aniversări de la naşterea marelui violonist şi dirijor, Serghei Lunchevici. În cadrul festivalului, vor mai avea loc un recital de vioară, susţinut de violonişti din ţară şi de peste hotare. Totodată, în Sala mică a Filarmonicii se va desfăşura tradiţionala întîlnire a publicului cu cei mai buni elevi ai Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din capitală.

Festivalul Internaţional de Muzică Violonistică „Regina Vioara” a fost lansat în 2009, la iniţiativa muzicienilor Dumitru şi Vasile Goia, Artişti ai Poporului. Potrivit organizatorilor, obiectivul festivalului este de a promova şcoala moldovenească de vioară şi de a susţine talentele.

Sursa: Moldpres