Un eurodeputat român a participat la o manifestație în favoarea legalizării canabisului

Eurodeputatul român Nicu Ştefănuţă, din grupul Verzilor, a participat, alături de alte cîteva zeci de europarlamentari, la un protest din Parlamentul European (PE) pentru legalizarea consumului de droguri uşoare, în condiţiile în care, susţine el, „criminalizarea este o politică proastă care nu ajută”, scrie agerpres.

Eurodeputaţii care au luat parte la protestul de lîngă sala de plen a PE de la Strasbourg au afişat mesaje precum „Stop pedepselor draconice”, „Vindecarea nu este o infracţiune” sau „Prevenţie, nu persecuţie”.

Eurodeputatul Nicu Ştefănuţă a declarat Joi, pentru jurnalişti români, că, la un moment dat, şi-ar fi dorit ca mama lui să poată utiliza canabis pentru a-şi diminua durerile.

El a menţionat, de asemenea, cazul unui fost militar din Slovacia care lua canabis medicinal pentru a-şi atenua durerile de spate „şi omul ăla face acum închisoare pentru deţinere”.

„Ori asta este o tîmpenie, iar la nivelul generaţiei tinere este şi mai mare tîmpenie, pentru că ajung copii la închisoare pentru deţinere şi asta încurajează piaţa ilegală şi pe piaţa ilegală sunt tot felul de (…) chimicale şi de etnobotanice care fac mult mai mult rău decît ar face ‘iarba’, cum zic ei, canabisul”, a afirmat el.

Ştefănuţă susţine că inclusiv familiile spun că „criminalizarea este o politică proastă şi că nu ajută”.

Întrebat dacă soluţia ar fi legalizarea în anumite condiţii, eurodeputatul din grupul Verzilor a spus că „cel puţin decriminalizarea posesiei şi consumul unei cantităţi mici, personale, cred că ar trebui să fie, pentru că, pur şi simplu, nu funcţionează politica criminalizării şi, mai mult de atît, nu atacă pe cine trebuie, adică traficanţii, dealerii, ăia scapă fericiţi şi copiii noştri intră la închisoare”.

El a afirmat că meritul unor asemenea măsuri ar fi să scoată fenomenul la suprafaţă şi să poată fi mai bine controlat.

„Eu sunt în Comisia de Sănătate, sunt împotriva fumării a orice, sincer, pentru că nu e bine pentru sănătate, şi canabisul are efecte negative semnificative. Dar, într-un fel, scoatem la suprafaţă. Aşa cum este tutunul: pînă la urmă este la suprafaţă şi este legal, e reglementat, se poate controla, e mai bine decît dacă îl ţinem subteran, pentru că oamenii, de bine, de rău, vor fuma, vor face ceea ce vor face”, a explicat Ştefănuţă.

Eurodeputatul din grupul Verzilor a fost singurul român care a participat la protestul de Marţi de lîngă sala de plen a PE, alături de cîteva zeci de colegi, printre care şi eurodeputata olandeză din grupul Renew, Sophie In’t Veld.

Întrebat ce model ar trebui să urmeze o reglementare a consumului de droguri uşoare, Ştefănuţă a afirmat că majoritatea ţărilor europene au o formă de reglementare în domeniu.

„Deci nu vă gîndiţi doar la Olanda. Şi în coaliţia de guvernare din Germania se discută chestiunea asta acum. Verzii au o soluţie, socialiştii au o soluţie. Verzii au soluţia decriminalizării, socialiştii şi FDP, care este liberal, vor să legalizeze complet, nu doar să decriminalizeze”, a mai spus Nicu Ştefănuţă.