Un criminal mai mare decit Putin nu se va mai naste in acest secol

Ce-i de făcut cu moldovenii rusofili care-i așteaptă pe ruși să ocupe Moldova?

Mihai CONȚIU

În demența sa criminală, Putin a ajuns în punctul din care nu va admite să mai dea înapoi. Dacă e adevărat ce se speculează despre sănătatea lui, e și mai grav, căci acest odios și cel mai mare criminal al secolului XXI ne demonstrează că, dacă piere și el, trebuie să arunce în aer întreaga omenire. Firește că  nu-i pasă nici de rușii lui și nici de Rusia. Acest război este al lui împotriva întregii omeniri. Doar poporul rus îl poate dezechilibra dacă se revoltă masiv împotriva lui, nu și camarila sa. Sunt slabe speranțe că vreun personaj influent din anturajul lui l-ar putea determina să renunțe și să demisioneze benevol. Analiștii buni cunoscători ai clasei politice moscovite spun că absolut toți cei cu funcții de răspundere din anturajul lui nu doar că sunt bine plătiți, dar soțiile, soții, fiii, fiicele, alte rude apropiate și amantele lor sunt angajate la Kremlin, Guvern ori Parlament în funcții cheie și bine retribuite. Această întreagă camarilă controlată strict de către serviciile secrete rusești îi va sta alături lui Putin pînă la capăt, iar asta pentru că are nevoie ca regimul criminal al acestuia să existe. Fără acest regim, nu mai există nici ei.

În acest secol, nu va mai fi cu putință să se nască un criminal mai mare decît Putin. Unii îl vor invoca pe liderul Nord-coreean, dar se înșeală. Kim Jong Un este un criminal pentru și al propriului popor. Putin este un criminal nu doar pentru ruși, ci și pentru întreaga umanitate. A fost de-a dreptul inutilă, naivă și absurdă tentativa de Luni a Președintelui francez Emmanuel Macron de a încerca să negocieze, iarăși, cu Putin. Să negocieze ce? Cu Putin nu se poate negocia! El nu negociază, el cere imperativ și impune ce vrea el! Ca un criminal la scară mondială, Putin a încălcat Luni toate cutumele diplomatice în timpul așa-ziselor negocieri ruso-ucrainene. Cînd au loc negocieri, automat se ordonă încetarea focului. Acest imperativ îl respectă pînă și organizațiile teroriste! Putin însă, în timpul negocierilor, a ordonat noi bombardamente asupra populației civile din Ucraina. Ca un bandit mondial ce este, a avut neobrăzarea sfidătoare de a-i spune lui Macron ”că opreşte războiul împotriva Ucrainei dacă obţine recunoaşterea peninsulei Crimeea ca teritoriu al Rusiei, „denazificarea” Guvernului ucrainean şi un statut neutru pentru Kiev”.

Astfel, Putin recunoaște că a declanșat un război împotriva Ucrainei; vrea să oblige comunitatea internațională să-i recunoască acapararea prin forță militară a Crimeii; să i se garanteze neutralitatea Ucrainei, asta presupunînd, firește, dezarmarea acestei Țări și, rețineți, ”denazificarea” Ucrainei! Cu un tupeu de criminal psihopat, Putin vrea ca Occidentul să admită că Ucraina e un Stat nazist și, în consecință, să-l sprijine spre a obține ”denazificarea” aceste Țări cotropită barbar de către bandele lui de soldați! În delirul lui megaloman, Putin insinuează că Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a nazificat Ucraina, Zelenski fiind urmașul direct al evreilor exterminați de către Hitler!!!

Ce facem cu moldovenii rusofili care-l văd drept un ”eliberator” și-l așteaptă să cotropească și Moldova?

Înainte și după începerea războiului, am constatat că există foarte mulți moldoveni pentru care Putin este ”un idol și un eliberator al Ucrainei de nazismul occidental”. Partide mai importante apropiate lui Putin sunt PSRM și PCRM, ca să ne referim la cele cu reprezentare parlamentară. Socialiștii, într-o primă fază, ”au făcut apel la calm”; au cerut, culmea!, ca ”Republica Moldova să nu se ralieze condamnărilor războiului de către întreg Occidentul democratic și civilizat”, invocînd ”bunele relații comerciale cu Rusia”, deși aceste au căzut de mult și, acum, practic, sunt efectiv anulate, amintind ”statutul de neutralitate al Republicii Moldova”. După cum spuneam într-un editorial precedent, în urma consultării unui specialist de marcă în dreptul internațional privitor la acest statut de neutralitate, realitatea e că chiar dacă acesta este înscris în Constituție, are caracter pur declarativ atîta timp cît nu este recunoscut și garantat internațional.

Fără să ne mirăm, constatăm că Mitropolia Moldovei aservită Moscovei nu doar ecumenic, ci și politic, nu a condamnat agresiunea Rusiei împotriva unei alte Țări ortodoxe. Interesant e că nici Mitropolia Basarabiei nu a făcut-o! Dincolo de partidele politice parlamentare și extraparlamentari, admiratori zeloși ai lui Putin găsim în rîndurile numeroaselor organizații rusofile, în mass-media, instituții de învățămînt și numeroși cetățeni civili ai acestui Stat. Ce-i de făcut? Aici un rol important îl joacă conducerea Statului – Președinția, Guvernul și Parlamentul –, SIS și societatea civilă.

Este clar că viitorul Republicii Moldova este alături de lumea liberă, civilizată și democratică a Occidentului. În acest context, Țara trebuie să se debaraseze de toată nocivitatea rusească propagată de către Putin, să o contracareze prin interzicerea absolut tuturor mijloacelor mediatice subordonate Moscovei lui Putin, dar să și poarte permanent un dialog activ cu acest segment de populație vulnerabilă. Este vorba, în ultimă instanță, despre securitatea, integritatea națională și suveranitatea Republicii Moldova. Altfel va arăta Republica Moldova după Putin, căci va exista un ”după Putin”, dar asta depinde și de politicieni. Altele vor fi și mesajele electorale ”după Putin”!

O soluție politică ar fi, oricît vi s-ar părea de absurd, o reformă guvernamentală prin crearea unui Guvern de largă uniune națională, fără ca PAS să renunțe la controlul absolut. Ce înseamnă asta? PAS, care are controlul Parlamentului, ar putea invita la guvernare partidele parlamentare, însă fără Partidul Șor. Nu poți invita la guvernare un partid al cărui lider condamnat și transfug se face vinovat de furtul miliardului! Un astfel de Guvern, instalat sub deviza democrației occidentale care condamnă atrocitățile comise de către regimul lui Putin, poate lansa altfel de discursuri și dezbateri în întreaga societate. Nu știm dacă socialiștii și comuniștii ar accepta, dar PAS e obligat să facă această tentativă. Numai în acest fel vom constata, la vedere, pînă unde vor putea merge cu trădarea națională unii politicieni! Prin urmare, ținînd seamă de contextul stării de urgență, altele vor fi și măsurile radicale pe care conducerea Țării va fi obligată să le ia. Orice politician activ care se declară aliat cu Putin și partidul său poate fi acuzat de complicitate cu forțele externe care atentează la siguranța națională, independența și suveranitatea Republicii Moldova! Gata cu menajamentele!

În încheiere, amintesc faptul că, deși războiul din coastele Țării este urgența vitală a guvernanților, aceștia nu trebuie să uite de urgențele cotidiene care sunt pandemia, furtul miliardului și, mai ales, extrădarea transfugilor, căci în cazul acestora chiar că este un moment favorabil acum!

 

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06